Јанукович напустио Кијев!

Председник Украјине Виктор Јанукович напустио је Кијев и отпутовао у Харков. Лидери опозиције извиждани на Тргу независности. Потписан споразум о окончању кризе. Изгласано да се из затвора пусти бивша премијерка Јулија Тимошенко. Путин и Обама разговарали о ситуацији у Украјини.

10.00 - Демонстранти тврде да су преузели контролу над Кијевом и да је Јанукович побегао из града.

09.37 - Јанукович напустио град, превремени избори једина опција, рекао Кличко. 

09.30 - Председник парламента поднео оставку, јавља Раша тудеј.  

09.25 - Председничка резиденција у Кијеву је празна и није обезбеђена, јавља Ројтерс.

09.15 - Групе демонстраната патролирају у близини председничке палате, након упозорења радикалне групе да ће се насиље наставити ако Јанукович не поднесе оставку до 10 часова.

08.50 - Опозиција тражи подршку парламента за резолуцију којом се Јанукович позива на оставку, јавља Ројтерс.

01.00 - Путин и Обама сагласили се у телефонском разговору да би украјински споразум требало да буде брзо имплементиран и да све стране треба да се уздрже од насиља.

0.30 - Патријарх Кирил позвао је све Украјинце, без обзира на вероисповест, етничко порекло и политичку оријентацију, да скупе храброст и спрече ширење насиља у земљи.

23.48 - Виктор Јанукович напустио Кијев и отишао на исток Украјине, јавља rt.com. Јанукович се, највероватније, налази у Харкову.

23.00 - У Кијеву мирно и има мање саобраћаја него иначе. У деловима града дежурају локалне страже како би спречилe криминал, јер полиције нема на терену, јавља специјални извештач РТС-а.

20.55 - Демонстранти на барикадама и под шаторима на Тргу независности, упркос потписивању споразума. 

Демонстранти траже хитну оставку председника Виктора Јануковича, а опозиционе лидере дочекали су звиждуцима на Тргу независности. У међувремену, председник Украјине Виктор Јанукович напустио је Кијев и отпутовао у Харков, који се сматра његовом политичком базом.

Лидери опозиције дошли су на Трг како би представили споразум који су потписали. Један од екстремиста на тргу познатом и као Мајдан запретио је да ће кренути у офанзиву с ватреним оружјем ако опозиција не затражи да Јанукович до сутра ујутро поднесе оставку.

На тргу су се чули и узвици "Смрт криминалцу!" упућени Јануковичу.

Јанукович и три лидера опозиције - Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олег Тјагнибок, потписали су данас споразум о окончању кризе у присуству посредника ЕУ - шефова дипломатије Немачке, Француске и Пољске, Франк-Валтера Штајнмајера, Лорана Фабијуса и Радослава Шикорског.

Украјински парламент је потом суспендовао Устав и вратио на снагу Устав из 2004. чиме су председничка овлашћења знатно ограничена, ослободио из затвора бившу премијерку Јулију Тимошенко, амнестирао ухапшене демонстранте и сменио министра полиције за којег се сматра да је наредио употребу силе над учесницима протеста.

Висока представница за спољну политику Европске уније Кетрин Ештон изјавила је да ће спровођење споразума који су у Кијеву потписали украјинска власт и опозиција бити "веома тежак изазов", саопштила је ЕУ.

Ештонова је рекла да пошто је Савет министара ЕУ јуче одлучио да уведе санкције одговорнима за насиље у којем погинуло око 80 људи, Брисел сада мора да прати развој догађаја.

Руско министарство спољних послова саопштило је вечерас да та земља сматра да Украјина треба да изнесе на референдум нацрт уставне реформе. "И наравно, сви облици посредовања треба да се врше уз безусловно поштовање суверенитета Украјине", додаје се у саопштењу.

Из руског министарства подсећају да су договори између украјинске власти и опозиције потписани "уз посредовање министара спољних послова Немачке, Пољске и Француске", док омбудсман Русије Владимир Лукин није ставио свој потпис под тај документ.

Председавајући ОЕБС-а и швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер поздравио је данашњи споразум, саопштила је Организација за европску безбедност и сарадњу.

Упркос потписивању и одлукама парламента, на Тргу независности, који је протеклих дана био поприште жестоких обрачуна између демонстраната и полиције, и вечерас је окупљено око 40.000 људи, који траже да Јанукович сместа оде с власти. 

У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву од прошлог петка погинуло је најмање 77 особа, а 577 је повређено, саопштило је украјинско министарство здравља.

Како је агенцији Итартас речено у украјинском МУП-у, 130 припадника безбедносних снага је рањено из ватреног оружја у последња три дана.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво