Читај ми!

Договор у Кијеву, Тимошенкова на слободи

Председник Украјине Виктор Јанукович и представници опозиције потписали споразум за окончање кризе, након упозорења пољског министра о озбиљним последицама уколико не пристану на договор. Јанукович је најавио превременe изборe и смањење председничких овлашћења. Јулија Тимошенко излази из затвора. У сукобима од петка погинуло 77 људи, око 600 повређено.

19.35 - Демонстранти траже хитну оставку Јануковича, опозициони лидери дочекани звиждуцима, јавља извештач РТС-а из Кијева.

18.35 - Јанукович прогласио дводневну жалост за 22. и 23. фебруар.

18.00 - Руска Дума: Јануковичева неодлучност довела земљу пред катастрофу. Русија спремна да сарађује са новим властима.

17.40 - Украјински парламент изгласао пуштање Јулије Тимошенко из затвора. Смењен министар полиције због насиља.

17.00 - Мајдан незадовољан споразумом. Неколико стотина људи маршира ка председништву, јавља Кијев пост.

16.20 - Парламент изгласао повратак на Устав из 2004, јавља АФП.

16.05 - Споразум предвиђа да се у року од 48 сати донесе закон који враћа Устав из 2004. и да се у року од 10 дана формира влада националног јединства.

15.15 - Шефови дипломатија Немачке, Француске и Пољске похвалили обе стране због храбрости и позвали на хитан прекид насиља, преноси Ројтерс.

14.55 - Опозициони лидери потписали споразум са Јануковичем, јавља Ројтерс. Договор постигнут без присуства Путиновог изасланика.

14.40 - Упозорење пољског министра опозицији, које је снимио Ај-Ти-Ви: "Ако не подржите споразум, имаћете преки суд, армије на улицама и бићете сви мртви."

13.45 - Кличко рекао за немачки Билд да ће опозиција потписати споразум са Јануковичем, али да је неопходно прво разговарати са демонстрантима. 

13.15 - Договор украјинске власти и опозиције још је веома далеко, каже пољски премијер Доналд Туск.

12.45 - Још нема договора, рекао за Гардијан немачки шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, који је учествовао у преговорима.

12.00 - Јанукович најавио превременe председничкe изборe, формирање владе националног јединства и уставне промене које смањују овлашћења председника, преноси Ројтерс

11.10 - Још трају консултације о предложеном договору о кризи у Украјини, каже шеф француске дипломатије Лоран Фабијус.

10.15 - Полиција узвратила пуцњима, пошто су демонстранти јутрос отворили ватру у центру Кијева, саопштава полиција, преноси Ројтерс.

8.05 - Власт и опозиција, уз посредовање ЕУ и Русије, постигле договор о решавању кризе, саопштено из председништва.

Председник Украјине Виктор Јанукович и тројица главних опозиционих лидера потписали су споразум, који би требало да оконча политичку кризу и вишедневне крваве протесте у тој земљи.

Споразум су потписали Јанукович и опозиционари Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олег Тјагнибок, уз посредовање шефова дипломатија Немачке, Француске и Пољске, који су у Кијеву протекле ноћи учествовали у преговорима двеју страна. Омбудсман Владимир Лукин, којег је руски председник послао да се укључи у напоре за проналажење решења у Кијеву, није потписао споразум.

Према споразуму, превремени председнички избори треба да буду одржани до децембра, уместо у марту 2015, а у року од 10 дана треба да буде формирана влада националног јединства, у коју ће ући и главни представници опозиције. Предвиђено је и да "одмах почне спровођење уставне реформе којом ће бити избалансирана овлашћења председника, владе и парламента и да ће она бити завршена до септембра 2014. године".

Споразум предвиђа и да влада неће увести ванредно стање, да ће се обе стране уздржати од насиља, да ће демонстранти предати оружје и повући се са улица и из зграда које су заузели током протеста, и да ће бити спроведена истрага о одговорности за крвопролића.

Украјински парламент је, одмах по потписивању споразума, изгласао повратак на Устав из 2004. године, који ограничава овлашћења председника, те шеф државе убудуће неће моћи да именује премијера и смењује министре.

Врховна рада је, такође, сменила министра унутрашњих послова Виталија Захарченка, усвојила амандман на закон који омогућава ослобађање из затвора бивше премијерке Јулије Тимошенко и прогласила амнестију за све демонстранте.

Вест о потписивању споразума усрећила је демонстранте, на улицама је било славље, ватромет, а људи су били видно срећни, јавља извештач РТС-а из Кијева Бојан Бркић.

Међутим, већина је јасно исказала незадовољство када је схватила да је рок за спровођење уставних реформи септембар, а да је крајњи рок за изборе децембар.

Опозициони лидери који су изашли на бину на Тргу независности да представе споразум дочекани су звиждуцима. Један од екстремиста запретио је да ће кренути у офанзиву с ватреним оружјем ако опозиција не затражи да Јанукович до сутра ујутро поднесе оставку.

Како јавља извештач РТС-а, демонстранти не прихватају ништа мање од хитне оставке председника и промене власти, а опозицији ће бити тешко да убеди све да поштују споразум, јер су на улицама разноврсне скупина људи - међу њима су навијачке групе, али и анархисти који траже да се пуца у новинаре и медицинско особље.

Позив на окончање насиља

Шефови дипломатија Француске, Немачке и Пољске - Лоран Фабијус, Франк-Валтер Штајнмајер и Радослав Сикорски поздравили су потписивање споразума и похвалили и власт и опозицију због "храбрости и посвећености" решавању кризе. Министри су се, у заједничком саопштењу, заложили за хитно окончање насиља и сукоба у Украјини.

ЕУ је поздравила споразум, а председник Европског савета Херман ван Ромпеј упозорио је да је време да се са речи пређе на дела.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је Јануковича да што пре и у потпуности испуни одредбе споразума ради окончања кризе у земљи. Потписивање споразума поздравили су и Бела кућа и више европских земаља, али и упозорили да бројни изазови тек предстоје.

Руско министарство спољних послова саопштило је да то што Русија није потписала споразум, не значи да не подржава сваки миран начин да се превазиђе криза у Украјини.

Председник Виктор Јанукович је, после мучних вишечасовних преговора протекле ноћи, саопштио да је постигнут политички договор са опозицијом, али разговори су били настављени и данас.

Опозиција је затражила да садашњи министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко не буде у прелазној влади, а да генерални тужилац Виктор Пшонка буде смењен, рекао је нешто раније један од главних лидера опозиције Олег Тјагнибок.

Иначе, преговори опозиције и власти у Кијеву почели су нешто пре поноћи, а завршени су око пола осам по локалном времену.

Резултате преговора је чекала и већина демонстраната, која се ноћас повукла са улица Кијева, јавио је јутрос специјални извештач РТС-а из Кијева Бојан Бркић, наводећи да је ноћ протекла мирно.

Међутим, ватра између демонстраната и полиције на Тргу независности јутрос је накратко обновљена, пренеле су агенције. Полиција је саопштила да је узвратила пуцњевима на ватру коју је отворила опозиција на припаднике снага реда.

Усред синоћних крвавих протеста на улицама Кијева, Врховна рада је донела одлуку о прекиду антитерористичке акције и о повлачењу војске у касарне, али је неизвесно када ће та одлука ступити на снагу.

У сукобима демонстраната и полиције у Кијеву од прошлог петка погинуло је најмање 77 особа, а 577 је повређено, саопштило је украјинско министарство здравља.

Како је агенцији Итартас речено у украјинском МУП-у, 130 припадника безбедносних снага је рањено из ватреног оружја у последња три дана.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи