Б-52 у "кинеском" ваздушном простору

Два америчка бомбардера Б-52с прелетела изнад острва у Кинеском мору око којих се споре Јапан и Кина. Прелет америчких авиона представља одговор на саопштење Пекинга да преузима контролу над ваздушним простором изнад тих острва.

Изнад групе острва у Кинеском мору око којих се споре Јапан и Кина, прелетела су два америчка бомбардера Б-52с. Пекинг није информисан о летовима авиона.

Током викенда, Кина је саопштила да је проширила ваздушни простор који контролише и да је у њега укључила ланац острва око којих се споре Кина и Јапан, али којима де факто управља Јапан.

Острва која су узрок нових тензија у региону Кинези зову Дјаоју, а Јапанци Сенкаку.

Амерички званичници су раније саопштили да САД неће прихватити то што је Кина проширила ваздушни простор на та острва.

Лет пара авиона Б-52с је део вежбе под називом "Корална светлост". Бомбардери нису били наоружани, и нису их пратили ловачки авиони.

Ипак, рутински лет је директан изазов за Кину и њене покушаје да прошири утицај у региону. Пекинг је упозорио да ће авиони који немају дозволу за лет изнад острва бити оборени.

Амерички званичници су саопштили да Кина није покушала да успостави везу са бомбардерима док су прелетали преко спорних острва и да су се авиони вратили у базу у Гуаму без инцидената.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи