Милиони људи у канџама савременог ропства

Скоро 30 милиона људи у свету живи у условима савременог ропства. Највећи проблем је у Мауританији, док је Србија на 59. месту, показује Глобални индекс ропства.

Први пут у свету објављен је индекс ропства. Подаци су поражавајући: око 30 милиона људи живи у условима савременог ропства које подразумева и трговину људима, принудан рад, брак на силу и сексуално и радно искоришћавање жена и деце.

Светски индекс ропства саставила је аустралијска фондација "Ходај слободно". Савремено ропство дефинише се као поседовање или контрола одрасле особе или детета ускраћивањем слободе и искоришћавање ради зараде или сексуално искоришћавање, а то прате насиље, принуда или превара. Другим речима, све што подсећа на робовласнички однос.

"Идеја индекса је да проценимо распрострањеност савременог ропства да бисмо могли да се боримо против њега, против најмрачније стране људског ума која због похлепе, зараде или секса искоришћава друго људско биће", рекао је Ендрју Форест, оснивач Фондације "Ходај слободно".

У Индији живи готово половина процењеног броја модерних робова у свету, а добри антиробовски закони лоше се примењују. Та држава једна је од ретких која још није одобрила конвенцију о најгорим облицима дечјег рада.

Међутим, према броју робова у односу на број становника предњачи Мауританија. У тој западноафричкој земљи у робовском положају је четири одсто становника, мада неке процене иду и до 20 одсто, јер је дубоко усађено наследно ропство, а људи могу да се продају и купују, изнајмљују или поклањају.

"Тражим од светских лидера да овај индекс виде као позив на акцију. Наш циљ је свет у коме нико неће бити искоришћаван као роб, него ће имати слободу да иде за својим могућностима", каже Хилари Клинтон, бивша државна секретарка САД.

"Окрените се око себе и погледајте колико људи живи у незамисливим условима у вашој земљи и тражите одговоре од своје владе", рекао је сер Ричард Бренсон, оснивач компаније "Вирџин".

Фондација "Ходај слободно" процењује да у Србији у савременом ропству живи око 26.000 људи, па је наша земља на 59. месту светске листе које дели са Босном и Херцеговином. Место горе или доле су и друге земље некадашње Југославије. На зачељу су скандинавске и друге богате европске земље, али ни за једну се не може рећи да нема савременог ропства.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 19. окт 2013, 04:12) - anonymous [нерегистровани]

Predvodnik

Predvodnik u eksploataciji čoveka čovekom u svetu je SAD. Niko nema perfidnije i okrutnije metode za eksploataciju na radnom mestu i uopšte od SAD. Ako dodamo broj beskućnika i očajnika koji iz očaja pucaju po ljudima po ulici i ustanovama, onda je SAD još i daleko odmakao od onog koji je na drugoj poziciji.

(петак, 18. окт 2013, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

trik

krije se glavno ropstvo danasnjice sa nekakvom zapadnom siromasnom Afrikom.

(петак, 18. окт 2013, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Има много робова

Ропство је када немаш посла,када немаш хлеба,када се смрзаваш у свом стану,када не можеш ништа да пружиш својој деци,када не можеш нигде да отпутујеш,када не можеш да се лечиш,када не можеш да осетиш радост живљења,када ти и поред свега тога држава у којој живиш прави неприлике.Тада имаш само формалну слободу,али су у ропству.Како рече Петар Кочић "У ропству сам рођен,у ропству сам живео,у ропству ћу и умрети".

(петак, 18. окт 2013, 17:21) - dragan cvetkovic [нерегистровани]

nije tacno

Samo u Indiji preko 130 miliona zivi u savremenom ropstvu.Pre bih rekao da je pravi broj oko milijarde...I to da ne preterujem...U Srbiji je oko milion!

(петак, 18. окт 2013, 16:59) - Dejan [нерегистровани]

ja misleo

da se radi o savremenom ropstvu kredita, hipoteka, konzumisma i ljudima koji jure neko fiktivno blagostanje trošeći i kupujući na kredite izgubivši kontrolu nad svojim životom. Čudno mi bilo da je brojka samo 30 miliona

(петак, 18. окт 2013, 15:28) - pobednik [нерегистровани]

..

samo 30 miliona?

(петак, 18. окт 2013, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

Svi smo robovi veza !

Ovaj svet jeste ropstvo vezama na razne načine; razlika je samo da li robuješ prisilno ili u ljubavi .... da li ti se uzima na silu ili daješ slobodno !
Moramo se svi složiti da svi volimo više vezu ljubavi koja nas sve čini srećnima nego li vezu bola,kidanja i uzimanja otimanjem.
Ponekada su robovi ili sluge gospodari ustvari onima za koje rade!

(петак, 18. окт 2013, 14:11) - воронцов [нерегистровани]

РЕ : Да вам објасни чика маркс

Па ето на пример крену људи из Африке не би ли нашли обећану земљу , школовали се, обучили се па заврше у Средоземном мору. Ако је по Марксу није дакле бити довољно радно способан већ морате имати и средства за производљу. Џаба је дакле школован и оспособљен човек за рад када нема средстава за производњу .

(петак, 18. окт 2013, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

da vam objasni cika marx

Vi u komentarima koji se izjasnjavate kao da ste robovi zato sto niste sposobni da sebi nadjete odgovarajuci posao, sami ste krivi i treba da se stidite sto se pravite da ste isti kao neki koji zaista zive u nesrecnom polozaju koji im je nametnut na silu. Ko vam brani da se skolujete i da naucite da radite nesto bolje? Ovima niko ne daje taj izbor, a vi ga imate i ne zelite to da priznate.

(петак, 18. окт 2013, 10:05) - Воронцов [нерегистровани]

Пролетери као робови

Према марксистима пролетери су били у горм положају него робови јер роба је господар бар хранио. Пролетер ако није имао коме да прода свој рад могао је умрети од глади. Био је то 19. век када је то писано. Касније се положај пролетера бар у развијеном свету значајно побољшао заправо до неслућених достигнућа. Али како срушише социјалистичка друштва и дође тзв транзиција ја опет видим пролетера из описа марксиста, врло сличног робу.