Последњи марш за Чавеза

Кулминација десетодневне жалости у Каракасу. Неколико стотина хиљада грађана у присуству Чавезовог наследника Николаса Мадура и председника Боливије Ева Моралеса одаје последњу пошту преминулом лидеру.

Стотине хиљада грађана Венецуеле опрашта се од свог покојног лидера Уга Чавеса и последњим маршом улицама Каракаса испраћа га до Војног музеја. Колона, коју предводи вршилац дужности председника Венецуеле Николас Мадуро, у пратњи председника Боливије и блиског Чавесовог савезника Ева Моралеса, представља кулминацију десетодневне жалости у Венецуели.

Траса марша је дуга 20 километара и колона ће се кретати од Војне академије, где је Чавесово тело било изложено до некадашње бараке која је претворена у музеј, а налази се у делу Каракаса који се назива 23. јануар, одакле је Чавес започео своју политичку каријеру неуспелим пучем 1992. године.

Велики број људи још јутрос се окупио на улицама Каракаса са жељом да испрати свог вођу последњи пут, наводи АФП.

Још није познато место Чавесовог вечног коначишта. Мадуро је повукао првобитни план о балсамовању Чавесовог тела и предложио да тело буде смештено у музеју.

Скупштина је одложила гласање о расписвању референдума о измени устава како би Чавес могао да буде сахрањен поред свог хероја, јужноамеричког ослободиоца Симона Боливара у Националном пантеону, јер устав предвиђа да се та част може указати лидерима тек 25 година након њихове смрти.

Чавес је 5. марта умро од рака у 58. години, после двогодишње борбе с болешћу, након 14 година на власти.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2013, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Unapredio privredu

A kako je to unistio privredu nacionalizacijom? Pre nacionalizacije su strane kompanije izvlacile iz zemlje preko 90 % prihoda od nafte dok je Cavez taj procenat drasticno smanjio. Po nekima ispada da ce privredi biti bolje ako se izvuce sto vise prihoda iz zemlje...vrhunska budalastina ! Cavez legenda !

(петак, 15. мар 2013, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

Cavez zivi

Cavez je za zivota postao legenda koja ce ziveti vecno. Veliki predsednice sledimo tvoju viziju danas na zemlji, sutra na nebu do konacne pobede. Cavez zivi !

(петак, 15. мар 2013, 21:21) - O mrtvima samo --- [нерегистровани]

Nacionalizacijom...

unistio privredu!