Ко ће наследити Уга Чавеза?

Председнички избори у Венецуели биће одржани 14. априла. Николас Мадуро положио заклетву за вршиоца дужности шефа државе, на церемонији коју је опозиција бојкотовала. Општи избори ће бити расписани у наредних 30 дана.

Избори за председник Венецуеле биће одржани 14. априла, саопштила је изборна комисија. После смрти председника Венецуеле Уга Чавеза, за вршиоца дужности шефа државе именован је Николас Мадуро, који је данас положио заклетву, на церемонији коју је опозиција бојкотовала, тврдећи да није по уставу.

Мадуро ће на изборе изаћи као кандидат владајуће партије, док ће, како се очекује, лидер опозиције Енрике Каприлес бити његов противкандидат.

Каприлес је у на изборима у октобру изгубио од Чавеса, који је, одлазећи на операцију канцера на Кубу у децембру, одредио Мадура за свог наследника.

Такође је најављено да ће општи избори бити расписани у наредних 30 дана.

Главна венецуеланска опозициона коалиција бојкотовала је полагање заклетве, а њен лидер Каприлес је изјавио да је постављење Мадура неуставно и да би, према уставу, председник Народне скупштине требало да преузме улогу в.д. председника државе.

Венецуелански лидер Чавез преминуо је 5. марта после дуге и тешке болести, официјелна сахрана обављена је јуче у Каракасу, а његово тело биће балсамовано и трајно изложено у војном музеју у Каракасу где је Чавес 1992, као војни официр, заробљен после неуспелог пуча.

Зграда ће бити претворена у "музеј револуције".

број коментара 0 Пошаљи коментар