Читај ми!

Тело Уга Чавеза на одру још седам дана

Чавезово тело биће балсамовано "како би народ Венецуеле могао вечно да га гледа", рекао привремени председник Венецуеле Николас Мадуро. Тело Уга Чавеза биће изложено на одру још седам дана.

Привремени председник Венецуеле Николас Мадуро саопштио је да ће тело Уга Чавеза бити изложено на одру још седам дана, после званичне церемоније опраштања која се одржава у петак.

Тело Уга Чавеза биће балсамовано "како би народ Венецуеле могао вечно да га гледа", рекао је Мадуро, истичући да ће тело бити изложено на одру још седам дана, како би Венецуеланци који чекају у дугим колонама могли да га виде, иако је првобитно било најављено да ће бити сахрањен сутра, преноси Ројтерс.

До сада је више од два милиона Венецуеланаца одало последњу пошту Чавезу у Војној академији у Каракасу, где ће се ковчег са посмртним остацима налазити до сахране.

Људи су чекали у дугим редовима испред зграде војне академије да би последњи пут видели свог вођу, а сви, од високих званичника до војника и становника сиротињских четврти, поручују да Чавезова социјалистичка револуција неће умрети и да ће на новим изборима подржати његовог наследника, вршиоца дужности преседника Николаса Мадура.

Чавез је у једноставан дрвени ковчег, са стакленим поклопцем, прекривен цвећем и заставом Венецуеле, положен у војној униформи и са препознатљивом црвеном беретком на глави, попут оне коју је носио током говора из 1992. године. Тај говор обележио је почетак његове политичке каријере, након што је предводио војни пуч.

Уго Чавез преминуо је у уторак у војној болници, у 58. години, након двогодишње борбе с канцером.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. мар 2013, 23:55) - Novosadjanin [нерегистровани]

Heroj Ugo Čavez

je zaslužio da mu svaki Venecuelanac koji želi, cela Latinska Amerika i slobodoljubivi deo sveta odaju počast za borbu protiv imperijalizma, kolonijalizma i buržoazije! Svaka mu čast na odbrani radničke klase! Junto a Simon, Chavez al Panteon! - poručuju milioni Venecuelanaca na ulicama Karakasa tražeći da revolucionar Ugo Čavez počiva u Nacionalnom Panteonu pored Simona Bolivara! Oni se sa dubokom tugom, ali i jakom nadom u nastavak revolucionarno-socijalističkog puta opraštaju od pravog državnika, zaštitnika i oca nacije.

(четвртак, 07. мар 2013, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Slava komandantu