Преминуо Уго Чавез

Председник Венецуеле Уго Чавез умро је после двогодишње битке са канцером. Социјалистички лидер био је 14 година на челу Венецуеле. Чавез је, у сред Њујорка, Џорџа Буша назвао "ђаволом".

Венецуелански председник Уго Чавес (58) преминуо је после двогодишње борбе са канцером, саопштио је нацији потпредседник Николас Мадуро.

"Умро је наш командант - Уго Чавез. Ово су тренуци великог бола за све нас", рекао је Мадуро.

Према његовим речима, Чавес је преминуо у 16.25 по локалном времену, у болници у Каракасу.

Пошто је објављена вест о Чавезовој смрти, војни лидери појавили су се у живом програму на националној телевизији како би потврдили лојалност потпредседнику Мадуру. Војни команданти су се, такође, заклели да ће следити Чавесове жеље и поштовати устав.

У међувремену, Венецуела је распоредила војску и полицију на улице због политичке неизвесности и националне жалости.

Потпредседник Мадуро је објаснио да су снаге распоређене како би се "заштитили наши људи и гарантовао мир".

Иначе, Чавез се није појавио у јавности нити се огласио скоро три месеца, откада је подвргнут операцији на Куби, што је била четврта операција од када му је болест дијагностификована, средином 2011. године.

Пре одласка на Кубу, он је за свог наследника одредио садашњег потпредседника Николаса Мадура, у случају да он буде онемогућен да води државу након операције.

Влада Венецуеле раније данас је саопштила да је Чавезово здравствено стање знатно погоршано због тешке респираторне инфекције.

Лидер Венецуеле је прошао неколико исцрпљујућих тура хемотерапије и радијације, а два пута до сада објављивао је да је излечен.

Раније је било гласина да је умро, а опозициони су лидери оптуживали Мадура да упорно лаже о стварном здравственом стању председника.

Чавез је прилично лако победио на изборима у октобру прошле године и остао лидер земље са највећим резервама нафте у свету.

На челу земље био је од 1999. године. На власти је преживео покушај државног удара, протесте и неколико гласања о његовој администрацији, а трећи шестогодишњи мандат, Чавезу би омогућио широк маневарски простор да до 2019. године настави социјалне реформе.

Био је велики противник Америке док је на челу те државе био млађи Буш, па је током дебате пред Генералном скупштином председника САД назвао ђаволом, а гнев републиканаца додатно је распламсао посебним програмом који је организовао за сиромашне становнике њујоршког Бронкса.

број коментара 120 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. мар 2013, 10:51) - vesna [нерегистровани]

slava ti i hvala

Slava ti i hvala za sve što si učinio za čovečanstvo, i za sve male i poštene ljude. Počivaj u miru komandante.

(четвртак, 07. мар 2013, 06:54) - anonymous [нерегистровани]

Klanjam ti se,plemeniti čoveče!

Pao je još jedan od glavnih stubova nade za bolji i pravedniji svet.
Neka se Bog smiluje njegovoj duši i svima nama koji ostajemo da opstajemo pod pritiskom imperijalističkog zla i njegovih parazitskih,snihodljivih podanika,nusprodukata čovečanstva.
Klanjam ti se,plemeniti čoveče i zahvaljujem na snazi koju si nam davao da stojimo pravo i ponosno!

(четвртак, 07. мар 2013, 04:24) - Stefan [нерегистровани]

slava mu

Nije ostalo mnogo ovakvih, kao sto je komandant i Voja Seselj...

(четвртак, 07. мар 2013, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

sloboda

hasta la victoria siempre comandante

(среда, 06. мар 2013, 23:57) - goran [нерегистровани]

borba mora da se nastavi

Mora da se pojavi novi Ugo Čavez koji će se odupirati "svetskom policajcu" u naletu bahaćena na države koje imaju velike prirodne resurse, da bih zadovoljili svoje (ogromne) potrebe. Čist egoizam. Ni komunisti nisu bili toliko halapljivi. "Oni" su postali veće zlo od komunizma. Zlo mora da se zaustavi. Slava Čavezu.

(среда, 06. мар 2013, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Hasta Siempre, Comandante

Svet je ostao bez velikog čoveka, zaštitnika siromašnog sloja društva, tj. radnika i seljaka... Neka mu je pokoj duši...

(среда, 06. мар 2013, 17:04) - Дејан Јанковић [нерегистровани]

Слава му

Отишао је велики човјек и херој.Почивај у миру команданте

(среда, 06. мар 2013, 16:26) - Дејан БЛ-РС [нерегистровани]

Велики човјек је отишао

али сви велики људи остављају велика дјела иза себе. Почивај у миру.

(среда, 06. мар 2013, 14:10) - Miladin [нерегистровани]

Zbogom prijatelju !

Ponosni Venecuelanski narod,a i ceo slobodan svet je pretrpeo veliki gubitak.Moje iskreno saucesce porodici i celom Venecuelanskom narodu!Zbogom iskreni prijatelju srpskog naroda i svog potlacenog sveta!Neka ti je laka zemlja.Ziveces u nasim srcima vecno !

(среда, 06. мар 2013, 13:42) - Nemanja [нерегистровани]

Ziveo Komandant

Pocivaj u miru Komandante!!!