Читај ми!

Преминуо Уго Чавез

Председник Венецуеле Уго Чавез умро је после двогодишње битке са канцером. Социјалистички лидер био је 14 година на челу Венецуеле. Чавез је, у сред Њујорка, Џорџа Буша назвао "ђаволом".

Венецуелански председник Уго Чавес (58) преминуо је после двогодишње борбе са канцером, саопштио је нацији потпредседник Николас Мадуро.

"Умро је наш командант - Уго Чавез. Ово су тренуци великог бола за све нас", рекао је Мадуро.

Према његовим речима, Чавес је преминуо у 16.25 по локалном времену, у болници у Каракасу.

Пошто је објављена вест о Чавезовој смрти, војни лидери појавили су се у живом програму на националној телевизији како би потврдили лојалност потпредседнику Мадуру. Војни команданти су се, такође, заклели да ће следити Чавесове жеље и поштовати устав.

У међувремену, Венецуела је распоредила војску и полицију на улице због политичке неизвесности и националне жалости.

Потпредседник Мадуро је објаснио да су снаге распоређене како би се "заштитили наши људи и гарантовао мир".

Иначе, Чавез се није појавио у јавности нити се огласио скоро три месеца, откада је подвргнут операцији на Куби, што је била четврта операција од када му је болест дијагностификована, средином 2011. године.

Пре одласка на Кубу, он је за свог наследника одредио садашњег потпредседника Николаса Мадура, у случају да он буде онемогућен да води државу након операције.

Влада Венецуеле раније данас је саопштила да је Чавезово здравствено стање знатно погоршано због тешке респираторне инфекције.

Лидер Венецуеле је прошао неколико исцрпљујућих тура хемотерапије и радијације, а два пута до сада објављивао је да је излечен.

Раније је било гласина да је умро, а опозициони су лидери оптуживали Мадура да упорно лаже о стварном здравственом стању председника.

Чавез је прилично лако победио на изборима у октобру прошле године и остао лидер земље са највећим резервама нафте у свету.

На челу земље био је од 1999. године. На власти је преживео покушај државног удара, протесте и неколико гласања о његовој администрацији, а трећи шестогодишњи мандат, Чавезу би омогућио широк маневарски простор да до 2019. године настави социјалне реформе.

Био је велики противник Америке док је на челу те државе био млађи Буш, па је током дебате пред Генералном скупштином председника САД назвао ђаволом, а гнев републиканаца додатно је распламсао посебним програмом који је организовао за сиромашне становнике њујоршког Бронкса.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво