Читај ми!

Масакр у основној школи у САД, 28 мртвих

У масакру у основној школи у граду Њутауну убијено 20-оро деце од пет до 10 година и осам одраслих. Нападач Адам Ланза (20) извршио самоубиство. Првобитно се мислило да је убица његов старији брат Рајан. Председник Обама кроз сузе изразио саучешће породицама убијених.

01.18 - Рајан Ланза нема никакве везе са убиствима које је починио његов брат, саопштила полиција, која покушава да утврди разлоге због којих је Адам Ланза убио мајку и њене ученике. 

00.16 - Полиција саопштила да је у Њутауну убијено укупно 28 особа, укључујући и двадесеторо деце.   

22.49 - Убица млађи брат Адам, а не старији Рајан, тврди полицијски извор, преноси АП. Проблеми у идентификацији довели до замене идентитета. Рајан ухапшен.

22.13 - Председник Барак Обама у сузама изјавио саучешће породицама жртава.

21.50 - Полиција саопштила да је убијено 20-оро деце и шест одраслих особа.

21.37 - Убица прво убио мајку, па њене ученике, потом одрасле жртве и себе, тврди „Њујорк тајмс".

21.27 - Убица је Рајан Ланза (24), тврде медији, позивајући се на полицијске изворе.

У пуцњави у основној школи "Сенди Хук" у Њутауну, у америчкој савезној држави Конектикат, данас је убијено 20-оро деце од пет до 10 година и осам одраслих особа.

Представник полиције Пол Винс рекао је на конференцији за новинаре, коју су преносиле светске телевизије, да се за сада само једна особа води као нападач, али да испитују могућност да је у нападу учествовао још неко.

Винс није желео да улази у детаље замоливши новинаре за разумевање, јер је истрага у току. Он је рекао да су се сва убиства догодила у једном делу школе, у две или три учинице.

Убица је себи разнео главу, због чега је идентификација отежана. Првобитно су медији објавили да је 24-годишњи Рајан Ланза идентификован као нападач, али нови извор агенције АП у полицији рекао је да је убица 20-годишњи Адам Ланза, његов млађи брат.

Полицијски извор каже да је првобитна информација била погрешна, јер је замењен идентитет двојице браће. Исти извор је навео да је старији брат Рајан ухапшен и да је на испитивању како би се утврдило да ли има везе с нападом.

Њујорк тајмс тврди, позивајући се на полицијске изворе, да је убица пре масакра убио свог оца, па отишао у школу, где је прво убио своју мајку Ненси Ланза, која је ту радила као наставница, затим сву децу у одељену, потом старије особе које су се налазиле у школи, да би на крају извршио самоубиство.

Ланзина девојка и још један пријатељ из државе Њу Џерси воде се као нестали.

Амерички медији јављају да је укупан број жртава до сада 28, јер броју убијених у школи додају и самог убицу, који је извршио самоубиство, и још једну жртву, коју је, претпоставља се Ланца убио нешто пре масакра у школи.

Еј-Би-Си њуз јавља да је нападач имао панцирни прслук и да је пуцао из четири комада оружја.

Би-Би-Си преноси потресна сведочења деце и њихових родитеља са лица места. Та станица јавља да је троје рањених људи пребачено у болницу у веома тешком стању.

Амерички председник Барак Обама брисао је сузе и једва се "држао" током говора због данашњег масакра, обећавши да ће држава спровести значајне акције у циљу заустављања таквих трагедија.

"Већина данас погинулих су деца, прелепа мала деца између пет и 10 година", рекао је Обама додајући да је пред њима био цео живот, рођендани, дипломирања, венчања, добијање деце, пренела је агенција АФП.

Обама је потом прекинуо да говори на неколико секунди, тешко дишући, бришући више пута сузе током говора у просторији за брифинге у Белој кући.

"Међу жртвама су били и наставници, жене и мушкарци, који су своје животе посветили помажући нашој деци да испуне своје снове", рекао је Обама.

"Наша срца су сломљена данас, родитељима, бакама и декама, сестрама и браћи ових малишана као и породицама оних који су убијени", рекао је Обама, додавши да је Америка као земља кроз то пролазила више пута, у масакрима у Колораду, Орегону и Висконсину.

"Те комшије су наше комшије, та деца су наша деца", истакао је амерички председник.

Европски званичници шокирани су данашњим стравичним масакром у којем је убијено 20-оро мале деце и шесторо одраслих.

"Шокирана сам трагичном пуцњавом у школи у Конектикату данас", изјавила је Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, пренела је агенција АФП.

Шеф Европске комисије Хосе Мануел Барозо "дубоко је шокиран и ужаснут" масакром у основној школи "Сенди Хук" у Њутауну, истакавши да је то "стравична трагедија".

Њутаун има 27.000 становника и налази се 130 километара североисточно од Њујорка.

Напади такве врсте нису ретки у САД. У Орегону је у уторак наоружани нападач отворио ватру у тржном центру и убио двоје људи, а потом и себе.

Најсмртоноснији напад изведен је у јулу када је током приказивања филма Бетмен у биоскопу у Колораду нападач убио 12, а ранио 58 људи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара