Биографија Барака Обаме

Актуелни председник Сједињених Америчких Држава изборио се за други мандат. Када је пре четири године први пут постао шеф државе, многи су га због идејне политике поредили са Џоном Кенедијем. Док његови противници тврде да земља под Обаминим руководством стагнира, следбеници поручују да је, чврстом руком, Америку извукао из најгоре економске кризе.

Његова прича је америчка прича, пише на сајту Беле куће. У себи носи вредности домовине, одгајан је у духу средње класе, у породици која је високо ценила напоран рад и образовање, док се лична филозофија Барака Обаме осликава у ставу да живот живи служећи широј заједници.

''Почевши од данас, морамо да се подигнемо, да се прочистимо и да опет заједно почнемо да стварамо Америку", поручио је Обама у свом обраћању 2009. године.

Обамини мајка и отац, бела Американка Ен из Канзаса и муслиман из Кеније, такође Барак, упознали су се на Хавајима и 4. августа 1961. добили сина. Две године после тога, Обамини родитељи се разводе и његов отац се заувек враћа у Африку. Касније га је срео само једном као дете.

Говорећи о њиховом односу, каже да га је, као човека, више обликовало очево одсуство него присуство. За разлику од оца, Барак Обама је веома привржен својим ћеркама, Малији и Саши, које има са супругом Мишел. Њих двоје важе за складан пар који ове године слави две деценије брака.

"Мишел Обама се не истиче и није тако контроверзна каква је била Хилари Клинтон, али свакако није ни у позадини као што је била Лора Буш", објашњава репортер Асошиетед преса Чарлс Бабингтон.

До позиције четрдесет четвртог председника Сједињених Држава и првог Афроамериканца на том месту, Барак Обама прешао је дуг пут. Диплому правника стекао је на престижном универзитету Харвард и затим годинама радио као адвокат и предавач на факултету у Чикагу.

Политичку каријеру започиње деведесетих у држави Илиноис да би се 2004. године, победом над републиканским противником за место у америчком Сенату, истакао као једна од најупечатљивијих политичких фигура у Вашингтону.

Обамину прву председничку кампању обележило је противљење ирачком рату, у другој су доминирале економске теме.

"Не верујем у економију од врха ка дну. Верујем у економију која се ослања на средњу класу, верујем у економију одоздо - нагоре. То је рецепт за њен раст и опција коју бирате на предстојећим изборима. И то је разлог моје поновне кандидатуре за председника Сједињених Држава", рекао је Обама када се ове године поново кандидовао за председника.

У америчку историју већ је ушао. И наредне четири године, Обама ће, као председник, исписивати њене странице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво