Читај ми!

"Вејврајдер", и пад је лет

Пробни лет америчке суперсоничне беспилотне летелице, која је требало да достигне брзину од шест маха, завршио се неславно. После 15 секунди од пуштања из бомбардера Б-52 летелица је изгубила контролу и завршила у Тихом океану.

Беспилотна експериментална америчка летелица, која је требало да достигне шест пута већу брзину од звука и да је задржи пет минута, срушила се у Тихи океан после 15 секунди пробног лета.

Најновији модел "икс-51А вејврајдер" дизајниран је да достигне брзину од пест маха или 5.800 километара на сат. Инжењери су се надали да ће после испуштања из бомбардера Б-52 достићи жељену брзину, али је квар на једном од контролних вентила онеспособио паљење експерименталног "скремџет" мотора након чега је летелица изгубила контролу и завршила у води.

"Веома је лоше што је проблем на подсистему условио уништење летелице пре него што се нови скремџет мотор укључио", рекао је Чарли Бринк из ваздухопловних истраживачких лабараторија у Рајт-Патерсон бази у Охају.

"Вејврајдер" се успешно откачио од бомбардера Б-52 и укључио свој млазни погон. Тада је "скремџет" мотор требало да преузме погон како би била достигнута брзина од шест маха. Али то се није догодило. Петнаест секунди након одвајања изгубљена је контрола над летелицом.

"Све је информације, подаци и калкулације које смо прикупили и направили указивале су на то да смо створили добре услове за укључивање мотора и били смо врло оптимистични пре теста", рекао је Бринк.

Пентагон тестира хиперсоничне тенхологије на беспилотним летелицама како би могао да спроведе ваздушне ударе широм планете у року од неколико минута.

Ово је, иначе, био тек последњи неуспех овог типа летелице. Наиме, прошле године пробни лет "икс-15А" такође је прошао неславно пошто је мотор отказао и није се опет укључио, а летелица је завршила у Тихом океану.

Током првог лета "икс-51А" 2010. године летелица је достигла пет пута већу брзину од брзине звука и одржавала ју је пуна три минута. Сада је остала још само једна "икс-51А" летелица.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво