Читај ми!

Дамаск у пламену

Трећи дан жестоких борби у Дамаску. Сиријска војска окружила насеље Мидан које држе побуњеници. Пуцњава у центру Дамаска. Башар ел Асад неће оклевати да употреби хемијско оружје, ако буде угрожен, каже бивши амбасадор Сирије у Ираку Наваф Фарес.

16.59 - Побуњеници тврде да су оборили војни хеликоптер изнад Дамаска, јавља Ројтерс.

16.37 - Сиријска војска пребацује снаге са Голанске висоравни у Дамаск, тврде израелски обавештајци. 

15.58 - "Битка за ослобођење Дамаска је почела, и борбе у престоници неће
бити прекинуте до победе. Очекујте изненађење", поручују побуњеници. 

13.49 - Хеликоптери лете изнад Дамаска. Сведоци тврде да су од јутрос учествовали у неколико акција. 

11.37 - Сиријска војска одбила да отвори коридор за повлачење устаника из насеља Мидан. "Нисмо овде да преговарамо", рекао командант владиних снага.  

Жестоке борбе које се воде између снага Башара ел Асада и побуњеника трају већ трећи дан. Како тврде опозициони активисти, војска је окружила насеља у Дамаску, која држе побуњеници, безуспешно покушавајући да их потисне.

Борбе се воде и самом центру Дамаска. Како јавља АФП, рафална паљба се чује у близини Трга Саба Бахрат, где се налази Централна банка Сирије.

Према наводима активиста, борбе се воде и у југозападном делу града, а сукоби су избили и на другој страни, у насељима Барзех и Кабун.

По први пут од када је почео устанак против режима Башара ел Асада, примећени су јуришни хелкоптери који испаљују ракете на положаје побуњеника, наводи Би-Би-Си.

Снаге побуњеника пале гуме и бацају их на пут, како би смањили притисак који врши Асадова војска. Црни стубови дима, вију се изнад престонице, јавља Ројтерс.

Опозиција наводи да артиљерија сиријске војске дејствује по побуњеничком насељу Тадамон. Становници Мидана кажу да су по крововима зграда распоређени снајперисти.

Један борац Слободне сиријске армије рекао је за Ројтерс да настављају да се боре јер не постији начин да се повуку. "Када би постојао начин да се повучемо, то бисмо свакако учинили", додао је тај борац.

Опозициони активисти су на интернету објавили и снимак изгореле зграде за коју кажу да је полицијска станица у Дамаску коју су они "освојили".

Побуњеници такође наводе и да је још један генерал сиријске војске са групом официра пребегао у Турску, где се сада налази 18 генерала који су отказали лојалност Башару ел Асаду.

Прорежимски медији су објавили и да је у сукобима са побуњеницима погинуо и један високи полицијски званичник Дамаска.

У међувремену, бивши амбасадор Сирије у Ираку Наваф Фарес, који је пребегао на страну опозиције каже је да режим председника Башара ел Асада неће оклевати да употреби хемијско оружје, ако буде угрожен.

Како је пренео Би-Би-Си, Фарес је навео да постоји могућност да је такво оружје већ коришћено у борби са побуњеницима.

Према његовим речима, жестоко гранатирање у Сирији Асадов режим спроводи у сарадњи са Алкаидом.

Некадашњи сиријски амбасадор у Ираку Наваф Фарес истакао је да је председник Асад као "рањени вук, сатеран у ћошак" и да постоје подаци, иако непотврђени, да је режим користио хемијско оружје у Хомсу.

"Постоје непотврђене информације да је сиријска војска употребила такво оружје у Хомсу", каже Фарес.

Бивши амбасадор сматра да мировни план међународног изасланика Кофија Анана нема шансе да успе.

Како Фарес наводи, сунитски милитанти из Алкаиде сарађују са режимски доминантним алавитима, којима припада и сам Асад, што многе изненађује.

"Постоје многи примери у историји који указују на сарадњу непријатеља када им се интереси поклапају", додаје Фарес.

Изасланик УН-а за Сирију Кофи Анан у понедељак је посетио Москву, где је тражио помоћ од руског председника Владимира Путина за решавање кризе у Сирији.

Русија оптужује Запад да уценама жели да обезбеди усвајање нове резолуције која предвиђа и примену силе.

Нови избеглички камп

Како је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Москва ће гласати против резолуције ако Запад не престане да условљава санкцијама режим у Дамаску.

Амерички државна секретарка Хилари Клинтон рекла је да се нада да ће Русија схватити да су строже санкције Сирији неопходне.

Сиријски бригадни генерал и више војних официра били су међу 1.280 Сиријаца који су прошле ноћи пребегли из Сирије у Турску, саопштиле су турске власти.

Званичник из Анкаре је рекао да се с најновијим пребезима број сиријских генерала који су се склонили у Турску повећао на 18.

У Турску је пребегао и већи број официра са породицама чији број се с члановима породица повећао на 68, пренео је Ројтерс. Са ноћашњих 1.280 избеглица које су ушле у турску јужну покрајину Хатаја, укупан број сиријских избеглица у тој земљи се повећао на 42.680, рекао је званичник. 

Турске власти због тога намеравају да подигну нови камп за избеглице из Сирије који ће моћи да прими 10.000 људи.

Центар за руковођење кризом који је формирала турска влада саопштио је да ће нови камп за избеглице бити подигнут поред места Каркамис, у провинцији Газиантеп која се граничи са Сиријом.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво