Читај ми!

Историјски пут Су Ћи

Демократска икона Мјанмара, Аунг Сан Су Ћи кренула у Европу да формално прими Нобелову награду за мир која јој је додељена још 1991. године. Нобеловка је 17 година провела у кућном притвору.

Нобеловка и демократска икона Мјанмара Аунг Сан Су Ћи кренула је из Јангона на свој први пут у Европу од 1988. године да формално прими Нобелову награду за мир која јој је додељена још 1991. године када је на њену земљу, тада под војном диктатуром, скренула пажњу целог света.

Њена посета Европи обележава нови искорак у политичким променама које су захватиле последњих годину и по земљу, некад познату као Бурма, којом су војне власти владале скоро пола века.

"Желела бих да урадим све што могу у интересу народа", рекла је Су Ћи новинарима пред улазак у авион на аеродрому у Јангону, пренео је АФП.

Демократска ветеранка која је више од 17 година провела у кућном притвору, такође ће по први пут после више од две деценије имати и породични скуп у Британији где ће, према речима представника њене партије, са два сина и унучићима 19. јуна прославити 67. рођендан.

Она ће посетити Швајцарску, Норвешку, Британију, Француску и Ирску на двонедељној турнеји током које ће одржати и дуго очекивани говор у Ослу поводом добијања Нобелове награде још 1991. године.

Су Ћи је кренула на турнеју у тренуцима док западни Мјанмар потресају етнички сукоби између будиста и муслимана Рохингја у којима је страдало више од 20 људи и запаљено на хиљаде кућа.

Да би смирио ситуацију, председник Теин Сеин увео је ванредно стање у том делу земље. Због тога би у Европи могло бити затражено да Су Ћи говори о етничким проблемима земље, јер је Мјанмар познат по најразноврснијем етничком саставу становништва у Азији, мада аналитичари кажу да ће она пре изабрати да се посвети ширим темама људских права.

"То је веома експлозивна ситуација и свако ко дотакне то питање мора да буде веома обазрив", каже Аунг Наинг О, мјанмарски стручњак у Институту за развој "Ваху" у Тајланду.

Власти Мјанмара и многи становници земље сматрају муслимане Рохингје за илегалне имигранте и на њих гледају с презиром.

Чак и неке кључне личности у демократском покрету, који предводи Су Ћи, кажу да Рохингји нису етничка група у Мјанмару.

Представник партије Су Ћи, Националне лиге за демократију, рекао је да му је бивша политичка затвореница, пре него што је кренула на пут, дала инструкције да ради "како би помогао обема странама подједнако".

Су Ћи треба да говори на конференцији Међународне организације рада, да се обрати члановима британског парламента и прими награду "Амнести интернешенела" за људска права у Даблину коју ће јој уручити рок звезда Боно Вокс.

Она годинама после повратка у домовину, где се вратила да би неговала болесну мајку, није смела да напусти земљу, чак ни да види синове и мужа на самрти 1999. године плашећи се да јој генерали неће дозволити да се врати.

Су Ћи је свој први пут у иностранство после 24 године остварила као члан парламента почетком месеца посетом Тајланду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се