Читај ми!

"Флејм" запалио Блиски исток

Руски стручњаци из компаније "Касперски лаб" открили досад најкомплекснији компјутерски вирус намењен шпијунирању, крађи и прикупљању података, који је заразио велики број компјутера на Блиском истоку. Научници тврде да је за стварање вируса одговорна нека држава.

Вируси "Стукснет" и "Дуку" који су пре две године саботирањем центрифуга уназадили ирански нуклеарни програм и украли велике количине података из постројења добили су озбиљног наследника. 

Научници из компаније "Касперски лаб" открили су најкомплекснији компјутерски вирус досад, који потпуно самостално обавља многе шпијунске задатке, укључујући и могућност тајног снимања разговора.

Хиљаде рачунара широм Блиског истока већ пет година мучи нови тип вируса за крађу података, а стручњаци који су детаље о њему тек недавно открили сматрају да је у питању до сада најсложенији малициозни софтвер, односно "малвер".

"Флејм" (пламен), како су га назвали, досад је највећи број компјутера заразио у Ирану, Израелу, Палестини, Судану и Сирији, а мета су му углавном компаније и академске институције.

Иран је досад већ неколико пута оптуживао Запад и Израел о вођењу тајних сајбер саботажа и шпијунажа користећи веома напредне програме за борбу против нуклеарног програма Техерана.

Тако је 2010. године вирус "Стукснет", доскора најсофистицаранији вирус, напао компјутерске системе у иранским нуклеарним постројењима и саботирао центрифуге, док је истовремено други вирус "Дуку", назван по зликовцу из чувених "Ратова звезда", крао информације.

Стручњаци из "Касперски лаб" тврде да је овај "малвер" 20 пута комплекснији од "Стукснета" и да су за његово стварање потребни огромни ресорси, којима само неке државе располажу. Штавише, и за претходна два вируса се верује да их је створила нека држава.

Чињеница која посебно забрињава јесте његова величина и широк спектар радњи који може да обавља. Наиме, стручњаци тврде да његов код има око 20 мегабајта, а способан је да сакупља податке, мења сигурносна и друга подешавања на компјутеру, снима, копира поруке, па чак и да укључи микрофон како би снимио разговор.

"Ако је 'Флејм' успео да остане неоткривен пет година, једини логичан закључак је да има још сличних вируса за које ми не знамо", каже Роел Шувенберг, један од главних истраживача у "Касперски лабу".

Професор Алан Вудвард са одсека за компјутерско инжењерство на Универзитету у Суреју истиче да је вурис изузетно добро прикривен и врло способан за избегавање сигурносних провера и антивирус програма.

Вудвард истиче да је "Флејм" способан и да копира притиске дугмића на тастатури, а може и да упоређује гласове у снимљеним порукама.

"Његов код није написао неки бубуљичави тинејџер у својој соби. Он је масиван, компликован и створен за крађу података, а да притом остаје скривен дуго времена", објашњава Вудвард.

О каквој је претњи реч и колико ће времена требати да вирус буде потпуно истражен сликовито је објаснио оснивач "Касперски лаба" Еуген Касперски речима: "Требало нам је шест месеци да анализирамо 'Стукснет'. Ово је 20 пута веће".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара