Читај ми!

Румунија испод НАТО штита

Активирана прва фаза противракетног штита у Европи, део Румуније под НАТО заштитом од евентуалног напада, рекао Трајан Басеску.

Румунски председник Трајан Басеску саопштио је да је активирана прва фаза америчког противракетног штита у Европи и да је део територије Румуније од јуче под заштитом од евентуалног ракетног напада.

Систем антиракетног штита, како је најављено, треба да буде активиран у четири фазе и да постане потпуно оперативан 2018. године.

Басеску, који учествује на самиту НАТО-а у Чикагу, рекао је синоћ да та привремена фаза није коначно решење, већ да само значи да НАТО још није остварио циљ да заштити све чланице Алијансе у Европи.

"У овом тренутку је заштићен југоисточни део Европе", рекао је он, пренела је румунска агенција Ађерпрес.

Русија је истакла да је забринута и бесна због америчког плана за антиракетни штит у Европи и запретила је да ће разместити ракете на границама ЕУ као одговор.

Басеску је поновио да је антиракетни штити дефанзиван и да није усмерен ни против кога.

"Чим систем буде у потпуности оперативан у Румунији, 2015. године, постоји спремност обе стране, и САД и Румуније, да интегришу овај систем у систем НАТО-а", рекао је он.

Румунски председник се, такође, заложио за потпуну транспарентност у размени информација са Русијом како би се успоставило узајамно поверење.

"Румунија, истовремено, одбацује свако решење по којем би нека земља која није чланица НАТО-а могла да постави питање легитимитета или услове у вези са нашим правом да успоставимо систем намењен заштити румунских грађана и територије, у свету који се често суочава с неизвесношћу", казао је Басеску.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво