Читај ми!

Умро човек који је осујетио Хитлера

Легендарни руски шпијун Геворк Вартаниан умро је у 88. години живота. Највећи успех и операција којом је, сасвим сигурно, осигурана историја каквом је сада знамо јесте спречавање атентата нацистичких шпијуна на Стаљина, Рузвелта и Черчила у Техерану.

Један од најчувенијих руских шпијуна Геворк Вартаниан умро је у 88. години живота у Москви након тешке болести.

Руски председник Дмитриј Медведев рекао је у телеграму саучешћа да је Вартаниан био истински патриота и легендарни тајни агент.

Човек који је цео радни век провео под шифрованим именом Амир одговоран је за велики број успешних шпијунских и контрашпијунских операција од којих су многе још под велом тајне.

Међутим, круна његове каријере и операција по којој ће остати упамћен широм света је акција којом је заувек променио будућност тадашњег света.

Наиме, Вартаниан је заслужан за откривање и спречавање немачке операцију и атентат којим је требало да буду убијена три лидера савезничких земаља 1943. године за време конференције у Техерану.

Вартаниан, тада тек деветнестогодишњак, успео је да разоткрије акцију коју је предводио нико други до Ото Скорцени, Хитлеров најбољи шпијун.

Рођен је у Ростову, али се неколико година по рођењу његова породица преселила у Иран, где је деловао као шпијун КГБ-а под шифрованим именом Амир.

Прошао је британску обавјештајну школу, а после рата се вратио у СССР и радио као шпијун КГБ-а у различитим операцијама на Далеком и Блиском истоку, као и на Западу и никада није био откривен.

Једна од занимљивости јесте да је његова жена Гоар такође била тајни агент и да је радила са њим у неколико операција.

Достигао је чин пуковника, што је за шпијуна веома висок чин. Поред многих признања одликован је и орденом Народног хероја 1984. године.

После пензионисања посветио се обучавању младих кадрова. Све до 2000. године, када је са његових операција скинута ознака тајности, његово име је било строго чувана тајна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи