Буш у Словенији

Џорџ Буш у опроштајној посети Европи.Амерички председник би опроштајну европску турнеју требало да заврши у Северној Ирској.

Учешћем на самиту ЕУ-САД, који се одржава у Словенији, на Брду код Крања, амерички председник Џорџ Буш започео је опроштајну посету Европи. После самита, председник Буш ће отпутовати у Немачку, а потом у Француску, Британију и Италију, где ће се, поред осталог, састати са папом Бенедиктом XVI.

Амерички председник би опроштајну европску турнеју требало да заврши у Северној Ирској, где ће подржати споразум о подели власти, којим је окончано вишедеценијско насиље у тој британској покрајини измедју протестаната и католика.

Самити САД-ЕУ одржавају се сваке године, наизменично у Америци и Европи. Како је најављено, овог пута разговараће се о глобалној безбедности, трансатлантским односима и сарадњи, климатским променама и енергетском сектору.

САД предводи председник Буш, док ће на челу делегације ЕУ бити Јанез Јанша, премијер Словеније - председавајуће Унији - и председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо.

Амерички председник сасатао се током дана са највишим словеначким званичницима.

Словеначки председник Данило Тирк и амерички председник Џорџ Буш заложили су се за пуно поштовање људских права, при чему су поменули и потребу укидања америчког војног затвора у Гвантанаму, у којем се држе осумњичени за тероризам.

Буш и Тирк су говорили и о најактуелнијим међународним темама, при чему су посебну пажњу посветили глобалној безбедности, мировном процесу на Блиском Истоку, енергетици и климатским променама.

Два председника су односе Словеније и САД оценили као, како је нагласио Тирк, "врло добре" и са перспективом даљег унапређења.

Тирк је истакао и да није било речи о могућем повећању словеначког војног контигента у Авганистану.

Словеначки премијер Јанез Јанша и председник САД Џорџ Буш разговарали су између осталог и о западном Балкану.

Питање америчког председника је било, пре свега, фокусирано на ситуацију у Србији и Македонији, рекао је портпарол словеначког председавања ЕУ Рок Сракар који није износио детаље из разговора на ту тему.

Словеначка аганција СТА преноси да је у том контексту поменуто и Косово, али напомиње да се о "Косову није посебно разговарало".

Тема разговора био је и Лисабонски уговор, чије ће усвајање, према оцени Јанше, ојачати улогу ЕУ у свету.

У делу разговора и билатералној сарадњи, и Буш и Јанша су поздравили јачање економских односа две земље.

ЕУ и САД поздрављају напредовање Хрватске, Србије, Албаније, Бивше Југословенске Рпублике
Македоније, БиХ и Црне Горе у процесу приближавања ЕУ и НАТО-у наводи се у делу завршне декларације самита ЕУ-САД.

У нацрту декларације се посебно поздравља потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Србије, као потврда опредељености Србије за европску перспективу и као њен важан корак на европском путу.

Такође се наводи да ће ЕУ и САД наставити да подржавају стабилност и безбедност Косова, његове регионалне интеграције, као и економски и институционални развој.

ЕУ и САД наводе да су власти Косова обавезне да се усмере на успостављање стабилног, демократског и мулитетничког друштва, као и да подржавају напоре НАТО-а и ОЕБС-а на Косову.

Декларација наглашава да ЕУ и САД намеравају да сарађују у комплетирању "меког" преласка са УНМИК-а на мисију Еулекс која би носила одговорност за владавину права и његово пуно спровођење на целој територији Косова, што је од суштинске важности за његову
стабилизацију. ЕУ, такође, поздравља учешће САД у мисији Еулекс.

Заједничка декларација самита садржи и ставове ЕУ и САД о другим важним питањима, од климатских промена преко трансатлантске сарадње до виђења ситуације на Блиском истоку, као и развоја односа са Русијом и Кином.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара