Потерница за Лаушевићем остаје на снази

Трећи општински суд у Београду одлучио да међународна потерница расписана за глумцем Жарком Лаушевићем остане на снази јер нема основа за њено повлачење. За Лаушевићем 2002. године расписана међународна потерница због извршења затворске казне од 13 година.

После разматрања предлога за повлачење потернице који је поднео адвокат глумца Жарка Лаушевића и увида у правоснажну пресуду црногорског суда, Трећи општински суд у Београду утврдио је да нема услова за њено повлачење, речено је Танјугу у том суду.

За Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница ради извршења затворске казне од 13 година, по наредби Трећег општинског суда у Београду, који је у то време био надлежан за извршење пресуда чланица Државне заједнице СЦГ.

Лаушевић је 2001. године, после више поновљених суђења, правоснажно осуђен на 13 година затвора због кривичног дела прекорачења нужне одбране, јер је хицима из пиштоља у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године у подгоричком кафићу "Епл" убио Драгора Пејовића (20), Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића.

Лаушевић је био у затвору у Спужу, из кога је пуштен после четири године и седам месеци 1998. године, када му је у Подгорици изречена пресуда којом је осуђен на четири године затвора због прекорачења нужне одбране.

После изласка из притвора, Лаушевић је 1999. године отишао у САД. Пресуда је, међутим, укинута и у поновљеном процесу осуђен је на четири године затвора, да би у жалбеном поступку Врховни суд Црне Горе повећао казну на 13 година.

Лаушевићу је, према тој пресуди, остало да одслужи још осам година и пет месеци затвора.

Захтев за ванредно ублажавање казне Лаушевићу, који је његов адвокат поднео Врховном суду Србије, расправљаће се идућег месеца - по окончању годишњих одмора.

Врховни суд Србије мора прво да заузме став да ли је надлежан за одлучивање о захтеву за ванредно ублажавање казне Лаушевићу, пошто је правоснажно осуђен у Црној Гори, у време док су Србија и Црна Гора биле једна држава.

Лаушевић је у притвору у Њујорку, пошто је 2. јула ухапшен, јер није имао боравишну визу. Сада чека одлуку америчког суда о депортацији, која би требало да буде саопштена 14. септембра.

Од одлуке америчког суда зависе и даљи потези Министарства правде Србије, који се тичу евентуалног подношења захтева за изручење.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. авг 2009, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Nije mi jasno

Nije mi jasno sta ima Srbija sa ovim slucajem kada se delo izvrsilo u drugu drzavu Crno goru pa neka traze oni poternicu za njega

(понедељак, 17. авг 2009, 18:45) - anonymousBebi [нерегистровани]

' ó Lausevicu kao umetniku ' '

Tragedija,za te koji su mrtvi zalosno ali steta za njega kao umetnika dobar je jako dobar glumac cudan je zivot ne da se coveku

(понедељак, 17. авг 2009, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

milost

pokazite milost i mudrost, pustite sirotog coveka na slobodu.