Потерница за Лаушевићем остаје на снази

Трећи општински суд у Београду одлучио да међународна потерница расписана за глумцем Жарком Лаушевићем остане на снази јер нема основа за њено повлачење. За Лаушевићем 2002. године расписана међународна потерница због извршења затворске казне од 13 година.

После разматрања предлога за повлачење потернице који је поднео адвокат глумца Жарка Лаушевића и увида у правоснажну пресуду црногорског суда, Трећи општински суд у Београду утврдио је да нема услова за њено повлачење, речено је Танјугу у том суду.

За Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница ради извршења затворске казне од 13 година, по наредби Трећег општинског суда у Београду, који је у то време био надлежан за извршење пресуда чланица Државне заједнице СЦГ.

Лаушевић је 2001. године, после више поновљених суђења, правоснажно осуђен на 13 година затвора због кривичног дела прекорачења нужне одбране, јер је хицима из пиштоља у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године у подгоричком кафићу "Епл" убио Драгора Пејовића (20), Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића.

Лаушевић је био у затвору у Спужу, из кога је пуштен после четири године и седам месеци 1998. године, када му је у Подгорици изречена пресуда којом је осуђен на четири године затвора због прекорачења нужне одбране.

После изласка из притвора, Лаушевић је 1999. године отишао у САД. Пресуда је, међутим, укинута и у поновљеном процесу осуђен је на четири године затвора, да би у жалбеном поступку Врховни суд Црне Горе повећао казну на 13 година.

Лаушевићу је, према тој пресуди, остало да одслужи још осам година и пет месеци затвора.

Захтев за ванредно ублажавање казне Лаушевићу, који је његов адвокат поднео Врховном суду Србије, расправљаће се идућег месеца - по окончању годишњих одмора.

Врховни суд Србије мора прво да заузме став да ли је надлежан за одлучивање о захтеву за ванредно ублажавање казне Лаушевићу, пошто је правоснажно осуђен у Црној Гори, у време док су Србија и Црна Гора биле једна држава.

Лаушевић је у притвору у Њујорку, пошто је 2. јула ухапшен, јер није имао боравишну визу. Сада чека одлуку америчког суда о депортацији, која би требало да буде саопштена 14. септембра.

Од одлуке америчког суда зависе и даљи потези Министарства правде Србије, који се тичу евентуалног подношења захтева за изручење.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво