Читај ми!

Сведок оптужује Харадинаја

Сведок оптужбе на суђењу Рамушу Харадинају пред Хашким трибуналом Скендер Реџахметај потврдио да је Харадинај био заповедник ОВК у региону Дечана од јуна 1998. године.

Бивши припадник ОВК Скендер Реџахметај потврдио је на поновљеном суђењу Рамушу Харадинају пред Хашким трибуналом, да је Харадинај од јуна 1998. године био заповедник ОВК у региону Дечана.

Сведок оптужбе Реџахметај био је у то време командир ОВК у селу Истинић код Дечана. Он је прецизирао да је Харадинај за команданта тзв "оперативне зоне Дукађин" постављен 26. јуна 1998. године.

Реџахметај је потврдио и да је Хардинај имао контролу над другооптуженим Идризом Баљајем, који је тада био заповедник "јединице за брзе реакције" ОВК, зване "Црни орлови".

Из сведокове изјаве произлази и да је у зони Харадинајеве одговорности од јуна 1998. била и ОВК у селу Јабланица код Дечана.

Харадинај, Баљај и Љах Брахимај оптужени су за убиства, мучење и окрутно поступање према Ромима, Албанцима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица, од марта до септембра 1998. годиине.

Сведокову изјаву, заступник оптужбе је у спис увео у писаном облику, а у судници је прочитао њен сажетак.

Реџахметај је, по том сажетку, изјавио да је о организовању отпора први пут с Харадинајем разговарао у априлу 1998. у његовом упоришту у селу Глођан, у којем је крајем марта дошло до окршаја с полицијом.

Према сведоку, ОВК у региону Дечана добила је чвршћу структуру после другог састанка, одржаног у Харадинајевом штабу у Глођану, крајем маја 1998. године.

На том састанку, "оперативна зона" ОВК око Дечана подељена је у пет "подзона", а сведок је, како је изјавио, био постављен за команданта једне од њих.

"Село Јабланица, у којем је вођа ОВК био Љах Брахимај, у том тренутку није било укључено ни у једну од тих подзона", посведочио је Реџахметај.

Он је, по сопственим речима, стога затражио од Харадинаја да организује састанак о "координацији" дејстава између подзона и јабланичке групе ОВК. На том састанку , први пут је сусрео Брахимаја и другооптуженог Идриза Баљаја.

Реџахметај је сугерисао да је до тог тренутка координација са Јабланицом била "од случаја до случаја", а да су после састанка дејства ОВК координисана.

У наставку суђења, Реџахметаја унакрсно испитује одбрана оптужених. После сведочења Реџахметаја, суђење ће, по раније утврђеном распореду, бити прекинуто на три недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво