Читај ми!

(Не)заштићени хашки сведоци

Портпарол Хашког трибунала тврди да сведоци у току суђења Рамушу Харадинају нису убијани. РТС поседује документ у коме се прецизно наводе и имена убијених сведока и околности под којима су ликвидирани.

Иако Хашки трибунал тврди да ниједан сведок са суђења бившим заповедницима ОВК Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају није убијен док је био под заштитним мерама, у документу који је РТС добио од Тужилаштва за ратне злочине наводе се и имена убијених сведока.

Овде можете прочитати комплетан документ

Како се наводи у документу, убиства сведока на Косову и Метохији, чак и оних који су у систему заштите Хашког трибунала, почела су још 1999. године.

У документу се наводи да су убијени: Иљир и Ферида Сељмај, Смаиљ Хајдарај, Беким Мустафа, Авни Ељезај, Тахир, Енис и Хасан Земај, Сабахете Тољај, Исуф Хакљај, Садик, Џељадин, Исмет и Синан Мусај, Садик и Весељ Мурићи, Кујтим Бериша.

Ликвидирани су и потенцијални сведоци из редова бивше ОВК и ФАРК-а: Суад Ксорај, Џеват Маколи, Беким Кастрати, Бесим Дујаку, Хајдар Ахмети, Агим Маколи, Смајл Ељезај и Есат Тахири, наводи се у документу.

Пре доласка КФОР-а и УНМИК-а ликвидирани су и сарадници Ругове и Тахира Земаја: Фабри Хамити, Енвер Маљоку и Ахмет Краснићи.

У документу се наводе време, место и начин на који су вршене ликвидације, а у неким случајевима и имена осумњичених за убиство и налогодавци, међу којима се неколико пута појављује и име Рамуша Харадинаја.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић прошле недеље је, у изјави београдском дневнику Курир, рекао да је више од 40 сведока у процесу Харадинај и Љимај убијено или застрашено, после чега је уследио деманти из Хашког трибунала. 

"Једног од сведока је ударио џип, други је убијен ножем иза кафане, двоје су под неразјашњеним околностима страдали у саобраћајној несрећи, возило је запаљено. На петоро је извршен атентат ватреним оружјем, тројица су тада била у програму заштите сведока. То је велики проблем за Хашки трибунал, али, што је важније, велики проблем и за међународну правду", рекао је тада Вукчевић.

Деманти Хашког трибунала

У данашњој писаној изјави, представница Трибунала Нерма Јелачић нагласила је да су "апсолутно нетачне" тврдње да су сведоци Хашког трибунала убијени за време суђења Харадинају и Љимају". 

"Ниједна особа са списка сведока или којој је Међународни суд одобрио заштитне мере у ова два предмета није убијена", истакла је представница Трибунала у осврту на "нетачне извештаје у вези са системом заштите сведока" пред Трибуналом и са поновним суђењем Харадинају, које су "последњих дана објавили неки медији у Србији".

Осврћући се на тврдње да заштитне мере нису примењене на Шефћета Кабашија, кључног сведока у предмету Харадинај, Јелачићева је нагласила да се сам Кабаши јавно одрекао заштитних мера, које су му биле одређене на првом суђењу Харадинају, у јуну 2007. године.

Јелачићева је подсетила и да је Кабаши био оптужен за непоштовање суда због одбијања да сведочи на првом суђењу Харадинају, да је због тога био ухапшен и да је прошле недеље признао кривицу пред Трибуналом.

Поновљено суђење Харадинају почело је пред Трибуналом 18. августа, а кључни сведок, Кабаши, одбио је да одговара на питања тужилаца и одбране 22. и 23. августа.

Бивши заповедник ОВК у околини Дечана, Харадинај, заједно са потчињенима Идризом Баљајем и Љахом Брахимајем, оптужен је за убиства, мучење и окрутно поступање према Ромима, Албанцима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица, у лето 1998. године.

После првог суђења које се, како је наведено у пресуди, одвијало у атмосфери у којој су се сведоци плашили да ступе пред суд, Трибунал је Харадинаја и Баљаја у априлу 2008. ослободио кривице, а Брахимај је био осуђен на шест година затвора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво