Читај ми!

(Не)заштићени хашки сведоци

Портпарол Хашког трибунала тврди да сведоци у току суђења Рамушу Харадинају нису убијани. РТС поседује документ у коме се прецизно наводе и имена убијених сведока и околности под којима су ликвидирани.

Иако Хашки трибунал тврди да ниједан сведок са суђења бившим заповедницима ОВК Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају није убијен док је био под заштитним мерама, у документу који је РТС добио од Тужилаштва за ратне злочине наводе се и имена убијених сведока.

Овде можете прочитати комплетан документ

Како се наводи у документу, убиства сведока на Косову и Метохији, чак и оних који су у систему заштите Хашког трибунала, почела су још 1999. године.

У документу се наводи да су убијени: Иљир и Ферида Сељмај, Смаиљ Хајдарај, Беким Мустафа, Авни Ељезај, Тахир, Енис и Хасан Земај, Сабахете Тољај, Исуф Хакљај, Садик, Џељадин, Исмет и Синан Мусај, Садик и Весељ Мурићи, Кујтим Бериша.

Ликвидирани су и потенцијални сведоци из редова бивше ОВК и ФАРК-а: Суад Ксорај, Џеват Маколи, Беким Кастрати, Бесим Дујаку, Хајдар Ахмети, Агим Маколи, Смајл Ељезај и Есат Тахири, наводи се у документу.

Пре доласка КФОР-а и УНМИК-а ликвидирани су и сарадници Ругове и Тахира Земаја: Фабри Хамити, Енвер Маљоку и Ахмет Краснићи.

У документу се наводе време, место и начин на који су вршене ликвидације, а у неким случајевима и имена осумњичених за убиство и налогодавци, међу којима се неколико пута појављује и име Рамуша Харадинаја.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић прошле недеље је, у изјави београдском дневнику Курир, рекао да је више од 40 сведока у процесу Харадинај и Љимај убијено или застрашено, после чега је уследио деманти из Хашког трибунала. 

"Једног од сведока је ударио џип, други је убијен ножем иза кафане, двоје су под неразјашњеним околностима страдали у саобраћајној несрећи, возило је запаљено. На петоро је извршен атентат ватреним оружјем, тројица су тада била у програму заштите сведока. То је велики проблем за Хашки трибунал, али, што је важније, велики проблем и за међународну правду", рекао је тада Вукчевић.

Деманти Хашког трибунала

У данашњој писаној изјави, представница Трибунала Нерма Јелачић нагласила је да су "апсолутно нетачне" тврдње да су сведоци Хашког трибунала убијени за време суђења Харадинају и Љимају". 

"Ниједна особа са списка сведока или којој је Међународни суд одобрио заштитне мере у ова два предмета није убијена", истакла је представница Трибунала у осврту на "нетачне извештаје у вези са системом заштите сведока" пред Трибуналом и са поновним суђењем Харадинају, које су "последњих дана објавили неки медији у Србији".

Осврћући се на тврдње да заштитне мере нису примењене на Шефћета Кабашија, кључног сведока у предмету Харадинај, Јелачићева је нагласила да се сам Кабаши јавно одрекао заштитних мера, које су му биле одређене на првом суђењу Харадинају, у јуну 2007. године.

Јелачићева је подсетила и да је Кабаши био оптужен за непоштовање суда због одбијања да сведочи на првом суђењу Харадинају, да је због тога био ухапшен и да је прошле недеље признао кривицу пред Трибуналом.

Поновљено суђење Харадинају почело је пред Трибуналом 18. августа, а кључни сведок, Кабаши, одбио је да одговара на питања тужилаца и одбране 22. и 23. августа.

Бивши заповедник ОВК у околини Дечана, Харадинај, заједно са потчињенима Идризом Баљајем и Љахом Брахимајем, оптужен је за убиства, мучење и окрутно поступање према Ромима, Албанцима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица, у лето 1998. године.

После првог суђења које се, како је наведено у пресуди, одвијало у атмосфери у којој су се сведоци плашили да ступе пред суд, Трибунал је Харадинаја и Баљаја у априлу 2008. ослободио кривице, а Брахимај је био осуђен на шест година затвора.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. сеп 2011, 22:10) - Katarina [нерегистровани]

za RTS

Kada taman resim da vam vise ne placam pretplatu jer me smoriste beskonacnim reprizama, vi povucete ovakav potez i svaka ljutnja me prodje. Izvanredan potez, i zaista, prevedite to na engleski i pustite u opticaj. I, izdrzite sve pritiske!

(четвртак, 01. сеп 2011, 17:15) - Grujica [нерегистровани]

ovo je previse

Da li nam u opste treba ovakva evropska unija. Ponizili su nas na sve moguce nacine a to ponizavanje ni sada ne prestaje.

(четвртак, 01. сеп 2011, 16:36) - Aca [нерегистровани]

Sramota!

Jos jedna bruka Haskog suda nista me ne bi cudilo i Gotovini da preinace presudu!

(четвртак, 01. сеп 2011, 12:11) - rssi [нерегистровани]

Dokument dati u svet

Kao što je zapisano u jednom od komentara, original dokumenta treba dati u medije na zapadu, makar kao pisma čitalaca ili plaćeni oglas i napisati da haški tribunal jednostavno rečeno laže.
Original dokumenta obavezno mora da dođe do holandske javnosti.

(четвртак, 01. сеп 2011, 11:19) - Australac [нерегистровани]

Ugasite svetla..

Niko vise ne slusa I ne cita istinu, to je u danasnje vreme taboo tema.. Kadija te tuzi, kadija ti sudi.. Kao I odvajkada..

(четвртак, 01. сеп 2011, 01:19) - anonymous [нерегистровани]

Pokazite im istinu

Pa ajde pustite ovo u slobodan svet!!!
Saljite na zapad!!!
Mi sve to vec znamo!!!

(среда, 31. авг 2011, 23:42) - anonymous [нерегистровани]

Objavljivanje

Ovo su jako zanimljivi podaci nasih vlasti, pitam se da li se neko setio da stupi kontakt sa medijima na Zapadu, narocito u Holandiji, tamo je Hag bitna institucija, kako bi se cela stvar i tamo objavila i pritisle njihove vlasti da preduzmu bolje mere za zastitu svedoka?

(среда, 31. авг 2011, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

@nato

svi mi tako mislimo i hteli bi smo da se to desi, nada nikad ne umire za nas na KiM.

(среда, 31. авг 2011, 21:51) - Srle [нерегистровани]

nato

zapadnoj ratnoj masineriji, zbog ekonomske krize odgovara samo rat, bilo gde, pa cak i najbolje kod nas. mi smo srbi vec dovoljno crni pred svetom, tako da jim i ne treba neka jaka propaganda protiv nas, jer vec se godinama vodi. treba samo izdrzati i ne nasedati na provokacije, pre ili kasnije su ekonomski gotovi, pa i vojno.

(среда, 31. авг 2011, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Boze!

Boze, sta nam rade i dalje! Kako nas samo gaze, kako nam, svakim potezom prema nama, potcenuju i skrnave nase zrtve. Ima li kraja ovom ponizavanju???????????????