Тужилаштво задовољно нагодбом

Нагодба са Светланом Ражнатовић је велика победа Тужилаштва, рекао портпарол тужилаштва Томо Зорић. Износ од 1,5 милиона евра, који Ражнатовићева треба да плати, биће уплаћен у буџет Србије, навео Зорић.

Портпарол Вишег јавног тужилаштва у Београду Томо Зорић назвао је споразум о признању кривице са певачицом Светланом Ражнатовић и њеном сестром Лидијом Оцокољић великом победом Тужилаштва. Зорић је додао да ће, по правоснажности пресуде, износ од 1,5 милиона евра бити уплаћен у буџет Србије.

"Тужилаштво је задовољно постигнутим споразумом и сматрамо то својом великом победом. Није важно на чији предлог је споразум постигнут, најважније је да су се обе стране усагласиле. Оптужене су, такође, задовољне, јер су добиле мање казне од оних које би евентуално биле изречене на суду", рекао је Зорић агенцији Бета.

Портпарол тужилаштва је истакао да износ од 1,5 милиона евра "ставља у сенку све до сад предузете сличне мере у правосуђу" односно да је то убедљиво највећи износ који ће бити уплаћен у кривичним поступцима.

"Реч је о ефективном новцу, а не о имовини и другим стварима које захтевају чување и лицитацију", нагласио је Зорић и додао да ће тужилаштво и убудуће у другим случајевима тежити постизању споразума, јер је то, како је навео, тековина модерне демократије у развијеним земљама.

"Уколико Виши суд прихвати споразум, случај ће бити окончан једном правоснажном пресудом на једном главном претресу, што ће допринети смањењу трошкова поступка и допринети ефикасности самог кривичног поступка", изјавио је Зорић.

Урачуната четири месеца у притвору

Оптужене Светлана Ражнатовић и Лидија Оцокољић признале су кривицу, у замену за казну од 1,5 милиона евра и 12, односно шест месеци кућног притвора.

Ражнатовићева је признала да је извршила кривично дело злоупотребе службеног положаја у продуженом трајању у вези са продајом десет фудбалера, за шта је добила девет месеци кућног притвора, и кривично дело недозвољеног држања оружја, за које је добила три месеца кућног притвора.

Ражнатовићева ће у кућном притвору провести осам месеци, јер јој се у казну урачунавају четири месеца која је провела у затвору. Светлана Ражнатовић, такође, неће имати право да се појављује у јавности током осам месеци издржавања казне.

Особе осуђене на кућни затвор 24 сата морају да носе електронску наруквицу, морају редовно и да плаћају телефон и струју како би систем надзора функционисао. Ако неко прекрши прописе, може бити послат у затвор.

Милан Обрадовић, директор Управе за извршење кривичних санкција, објашњава да се особа осуђена на такву казну контролише тако што се електронска направа ставља на ножни зглоб и прати се на монитору у дежурном оперативном центру 24 сата", објашњава Обрадовић.

Споразум о признању кривице

Споразум о признању кривице може се закључити у случајевима у којима је запрећена казна до 12 година затвора.

У Америци се око 95 одсто предмета решава на тај начин.

Правници кажу да се висина казне приликом склапања споразума одређује на основу судске праксе.

Професор Правног факултета Милан Шкулић истиче да се по правилу иде на нешто ниже износе него што је било у поступку, јер мора да постоји мотив код окривљеног да споразум прихвати.

"Са друге стране, држава тиме, на неки начин, повлашћује другу страну, јер штеди средства држави", каже Шкулић, али наглашава да је врло важно да споразум не буде на уштрб правичности.

Светлана Ражнатовић и Лидија Оцокољић оптужене су да су од продаје фудбалера незаконито прибавиле четири милиона немачких марака и око 3,5 милиона долара, од 14. августа 2000. године до 21. маја 2003. године.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво