Тужилаштво задовољно нагодбом

Нагодба са Светланом Ражнатовић је велика победа Тужилаштва, рекао портпарол тужилаштва Томо Зорић. Износ од 1,5 милиона евра, који Ражнатовићева треба да плати, биће уплаћен у буџет Србије, навео Зорић.

Портпарол Вишег јавног тужилаштва у Београду Томо Зорић назвао је споразум о признању кривице са певачицом Светланом Ражнатовић и њеном сестром Лидијом Оцокољић великом победом Тужилаштва. Зорић је додао да ће, по правоснажности пресуде, износ од 1,5 милиона евра бити уплаћен у буџет Србије.

"Тужилаштво је задовољно постигнутим споразумом и сматрамо то својом великом победом. Није важно на чији предлог је споразум постигнут, најважније је да су се обе стране усагласиле. Оптужене су, такође, задовољне, јер су добиле мање казне од оних које би евентуално биле изречене на суду", рекао је Зорић агенцији Бета.

Портпарол тужилаштва је истакао да износ од 1,5 милиона евра "ставља у сенку све до сад предузете сличне мере у правосуђу" односно да је то убедљиво највећи износ који ће бити уплаћен у кривичним поступцима.

"Реч је о ефективном новцу, а не о имовини и другим стварима које захтевају чување и лицитацију", нагласио је Зорић и додао да ће тужилаштво и убудуће у другим случајевима тежити постизању споразума, јер је то, како је навео, тековина модерне демократије у развијеним земљама.

"Уколико Виши суд прихвати споразум, случај ће бити окончан једном правоснажном пресудом на једном главном претресу, што ће допринети смањењу трошкова поступка и допринети ефикасности самог кривичног поступка", изјавио је Зорић.

Урачуната четири месеца у притвору

Оптужене Светлана Ражнатовић и Лидија Оцокољић признале су кривицу, у замену за казну од 1,5 милиона евра и 12, односно шест месеци кућног притвора.

Ражнатовићева је признала да је извршила кривично дело злоупотребе службеног положаја у продуженом трајању у вези са продајом десет фудбалера, за шта је добила девет месеци кућног притвора, и кривично дело недозвољеног држања оружја, за које је добила три месеца кућног притвора.

Ражнатовићева ће у кућном притвору провести осам месеци, јер јој се у казну урачунавају четири месеца која је провела у затвору. Светлана Ражнатовић, такође, неће имати право да се појављује у јавности током осам месеци издржавања казне.

Особе осуђене на кућни затвор 24 сата морају да носе електронску наруквицу, морају редовно и да плаћају телефон и струју како би систем надзора функционисао. Ако неко прекрши прописе, може бити послат у затвор.

Милан Обрадовић, директор Управе за извршење кривичних санкција, објашњава да се особа осуђена на такву казну контролише тако што се електронска направа ставља на ножни зглоб и прати се на монитору у дежурном оперативном центру 24 сата", објашњава Обрадовић.

Споразум о признању кривице

Споразум о признању кривице може се закључити у случајевима у којима је запрећена казна до 12 година затвора.

У Америци се око 95 одсто предмета решава на тај начин.

Правници кажу да се висина казне приликом склапања споразума одређује на основу судске праксе.

Професор Правног факултета Милан Шкулић истиче да се по правилу иде на нешто ниже износе него што је било у поступку, јер мора да постоји мотив код окривљеног да споразум прихвати.

"Са друге стране, држава тиме, на неки начин, повлашћује другу страну, јер штеди средства држави", каже Шкулић, али наглашава да је врло важно да споразум не буде на уштрб правичности.

Светлана Ражнатовић и Лидија Оцокољић оптужене су да су од продаје фудбалера незаконито прибавиле четири милиона немачких марака и око 3,5 милиона долара, од 14. августа 2000. године до 21. маја 2003. године.

број коментара 100 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. апр 2011, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

rade Badovinci

i ja bih se tako pogadjao uzmem 5 a vratim 1,5 pa gde je tu logika kada je vec priznala 20 godina robije i sve joj oduzeti za primer drugima pa neka i dalje glumi elitu Srbije

(среда, 13. апр 2011, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

sramoto velika

znaju li da su propagirali najvecu sramotu u istoriji srpstva. Lele dokle smo dogurali da nam jedna zena nadmudri pravosudje. Svaka joj cast a njima na sramotu.

(среда, 13. апр 2011, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Majko Srbijo

Tomu Zorica za predsednika!!!

(среда, 13. апр 2011, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje tuziocu

Postaje li to univerzalno pravilo za sve buduce lopove

(среда, 13. апр 2011, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

ceco ljubicice

da sam krala, krala sam,preslo mi u naviku...

(среда, 13. апр 2011, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Beograde

Hoču i ja da budem kao Ceca.

(среда, 13. апр 2011, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Pogodba

Da li to isto vredi i za Sarica???

(среда, 13. апр 2011, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

1.5 miliona evra

Nekome ce dobro doci da zavrsi vilu na Dedinju ili nekom drugom brdu.
Sramota

(среда, 13. апр 2011, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

ЦЕЦА je невина

a ti si joj prijatelj....????

(среда, 13. апр 2011, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Godili se pa nagodili

Gde su "Slobine" pare sa Kipra, hajde da se nagodite sa onim ko ih je pokupio a nije prijavio.