Потврђена казна Жељку Ђукићу

Апелациони суд у Београду правоснажно осудио припадника јединице "Шкорпиони" Жељка Ђукића на затворску казну од 20 година затвора због злочина у Подујеву 1999. године.

Правоснажном пресудом на максималну затворску казну од 20 година, Апелациони суд у Београду осудио је припадника јединице "Шкорпиони", Жељка Ђукића званог Брка (43) због злочина у Подујеву 28. марта 1999, када је убијено 14 албанских цивила, седморо деце и исто толико жена, објављено је на сајту тог суда.

Том одлуком суд је одбио Ђукићеву жалбу и потврдио првостепену пресуду Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Правоснажном пресудом утврђено је да је Ђукић, као командир вода у ''Шкорпионима'', био међу припадницима ове јединице која је пуцала на групу од 19 жена и деце, житеља Подујева албанске националности, и убила њих 14.

Са тешким ранама преживело је петоро деце из породице Богујевци, која су сведочила на суђењу - Саранда која је тада имала 14 година, Фатос (13), Јехона (11), деветогодиња Лирије и шестогодишњи Генц.

Суд је утврдио да су припадници ''Шкорпиона'' 28. марта 1999. упали у двориштве породице Гаши у Подујеву када нису вођене борбе у овом граду и да су стрељали цивиле.

Пре тога припадници "Шкорпиона'' су дошли аутобусом у Подујево и нарђено им је да се сместе у албанске куће јер су српске биле обележене и у њих нису улазили. За Ђукића је утврђено да је био међу онима који су викали да цивиле треба побити.

Неки цивили су покушали да се спасу тако што су давали новац и драгоцености.

Због истог злочина Апелациони суд је у јуну 2010. правоснажно осудио припаднике ''Шкорпиона'' Драгана Медића и Драгана Боројевића на по 20 година, а Миодрага Шолају на 15 година затвора.

Њима је суђено када и Ђукићу, али је Апелациони суд тада одлучио да се поступак против њега понови јер је пресуда била заснована само на исказу заштићеног сведока.

Поновљено суђење Ђукићу почело је 7. јула 2010. и он је поново у септембру био осуђен на 20 година, што је сада потврдио Апелациони суд.

Ова четворица шкорпиона ухапшена су 19. октобра 2007. у Сремској Митровици, а прво суђење им је почело у септембру 2008.

За злочин у Подујеву припадник Шкорпиона Саша Цвјетан је 2005. правноснажно осуђен на 20 година затвора.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 09. апр 2011, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

Svaki zlocinac, bez obzira koje je nacije, treba biti osudjen

Ja kao Srbin se u potpunosti slazem sa ovom kaznom i smatram da svaki zlocin treba osuditi, bez obzira ko ga pocinio.
Svaki zlocinac, bez obzira da li je Srbin, Hrvat, Musliman, Albanac, treba da odgovara za svoje zlocine i da bude osudjen.
Na zalost Hag se pokazao kao politicki sud i oni se rukovode duplim arsinima, tako da nema pravde u politici...