Адвокати хрватских генерала оптужују Робертса

Адвокати хрватских генерала Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача, којима се у Хагу суди због ратних злочина за врема и након "Олује", и данас су покушали да дискредитују сведока Алуна Робертса, бившег портпарола УН у сектору Југ, тврдећи да је био на страни побуњених Срба, на шта је овај одговорио да је свој посао обављао професионално и непристрано.

Робертс је, у исказу датом јуче и прекјуче, оптужио хрватске снаге за прекомерно артиљерисјко гађање Книна и злочине над српским цивилима за време и након "Олује".

Одбрана је тврдила да је за УН као преводилац радио Предраг Шаре, који је сам признао да је био агент обавештајне службе Крајине и који је раније био преводилац Ратку Младићу.

Робертс је о Шареу информисао штаб УН у Загребу, али је Шаре и након тога наставио да ради за снаге УН у сектору југ, којем је припадао Книн.

Адвокати су потегли и документе да је Предраг Шаре брат близанац Ненада Шаре, бившег специјалца Крајине и након тога Србије, који је пре годину дана лично показао место где је убијен Иван Стамболић.

 

Бивши портпарол УН је рекао да то није знао.

Робертс је изјавио да га је због наводног шпијунрања и погрешног информисања генерал Готовина, поред тога што му је претио смрћу, тужио његовом претпостављанима у УН и да су га хрватске власти сматрале блиским властима РСК.

Он је поновио да је свој посао информисања о догађајима унутар сектора Југ обављао професионално и то доказао чињеницом да је на тој дужности остао дуже од годину дана, колико су портпароли УН радили тај посао пре премештаја на неку другу дужност.

Робертс није видео ништа спорно у томе да, поред Њујорка, живи и у Бањалуци, рекавши да има пријатеље по целом Балкану.

"Није важно где радите, ваш професионализам остаје с вама", рекао је он.

Суђење тројици генерала наставља се сутра после подне, а од следеће седмице почиње летња пауза.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јул 2008, 10:44) - maglajani [нерегистровани]

bravo Hrvatsko

Na Hrvatsku bih trebalo da se i Srbija ugleda pa da svojim generalima sudi u zemlji a ne u Hagu.