Лаушевић одбио помоћ српског конзулата

Генерални конзул Србије у Њујорку Бранко Радошевић рекао да глумац Жарко Лаушевић, кога је имиграциона полиција САД почетком месеца привела под оптужбом да незаконито борави у тој земљи, није прихватио понуђену помоћ Конзулата.

Глумац Жарко Лаушевић, кога је имиграциона полиција САД почетком месеца привела под оптужбом да незаконито борави у тој земљи, није прихватио понуђену помоћ српског конзулата у Њујорку, рекао је Танјугу генерални конзул Бранко Радошевић.

"Понудили смо сваку помоћ и намеравали смо и да га посетимо, али је Луашевић то одбио. Били смо у контакту и са његовом породицом која нам је саопштила да је ангажовала адвоката и да би, према његовом савету, било пожељно да се конзулат ни на који начин немеша у цео случај", рекао је Радошевић.

Конзул каже да нема информацију када би Лаушевић требало да се појави пред америчким емиграционим властима.

Сузан Иствуд, из Канцеларије за медије Управног органа за надзор над имиграционим питањима САД саопштила је јуче да ће тај орган данас одлучивати о евентуалној депортацији Лаушевића.

Према Радошевићевим речима, српски конзулат у Њујорку је свакодневно из готово целог света засут позивима Лаушевићевих пријатеља који покушвају да нешто сазнају или му макар пренесу поздраве.

Радошевић верује да ће Лаушевић на основу фактичког стања, брака са америчком грађанком, захтевати да му се одобри стални боравак у САД и претпоставља да је то, како је рекао, највероватније разлог због којег он и његова породица не желе помоћ српског конзулата.

"У случају Лаушевића поступили смо као и у свим другим случајевима када се неко од наших грађана нађе у невољи. Понудили смо помоћ, она није прихваћена, али смо ми, ипак, рекли да им стојимо на располагању", рекао је Радошевић напоменувши да је о свему службено упознао и Министарство спољних послова Србије.

Америчке емиграционе власти су против Лаушевића поднеле специфичну врсту оптужнице или "позив да се представи" на основу које, како се наводи, надзорни орган у Менхетну треба да утврди оправданост његовог привођења.

Надзорни орган треба да утврди да ли има основа за удаљавање Лаушевића и, ако има, да ли се на њега односи неки од основа за изузеће од тога. Од могуће депортације, Лаушевића би могао да "спасе" азил, а постоји и могућност да поднесе апликацију за стални боравак у Америци.

Министарство правде није поднело захтев за екстрадицију

Државни секретар Министарства правде Србије Слободна Хомен изјавио је да ће то Министарство "са посебном обазривошћу размотрити евентуално подношење захтева за екстрадицију Лаушевића, имајући у виду сложеност случаја и саму његову безбедност".

"Министарство правде Србије није поднело захтев за екстрадицију Лаушевића, јер тај поступак може да траје и више година, па се чека одлука америчких власти о његовој евентуалној депортацији или добијању азила", рекао је Хомен Танјугу.

Објаснио је да се против Лаушевића води поступак пред имиграционим властима САД, јер је у тој земљи био без боравишне дозволе и тај поступак, како је рекао, нема везе са потерницом коју је Србија расписала за њим, нити са кривичним делом за која је осуђен.

У случају позитивне одлуке имиграционих власти за Лаушевића, тужилац неће имати право жалбе ван управног поступка.

За Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница ради дослужења затворске казне од осам и по година због двоструког убиства.

Лаушевић је у ноћи између 30. и 31. јула 1993. у подгоричком кафићу "Епл" убио Драгора Пејовића (20), Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића.

У међувремену, сестре убијеног Вучинића, Славица Вучинић и Славка Јаношевић, упутиле су писмо српској јавности у коме кажу да би "помиловање Лаушевића било амнестирање од злочина за који је он правоснажно осуђен".

Вучинићева и Јаношевићева негирају наводе о крвној освети и кажу да у прилог томе говори чињеница да је од трагичног догађаја прошло 16 година и да је током тих година неко, ако је желео, могао имати освету. За све то време доступни су Жаркова деца, породица његовог брата Бранимира, њихова сестра, а у једном тренутку и сам Жарко, па им се, кажу, ништа није догодило.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво