Истрага о несрећи у Егзитовом кампу још траје

Јавно комунално предузеће Градско зеленило оформило је независну комисију која треба да истражи узроке несреће у кампу фестивала Егзит када је погинула једна девојка, а неколико особа повређено.

Директорка Градског зеленила Снежана Репац казала је агенцији Бета да је судска истрага о тој несрећи још траје и додала да се Зеленило неће оглашавати са налазима своје комисије пре завршетка полицијске истраге.

У Општинском суду такође кажу да је истрага о том у току. 

Директорка Зеленила објаснила је да независну комисију чине стручњаци за шумарство који нису из предузећа, и додала да је Зеленило ангажовало и судског вештака.

Репац је казала да нико од радника није суспендован, и да неће ни бити до завршетка полицијске истраге и завршетка рада комисије.

"Могу само да кажем да од нас нико није тражио мишљење да ли је безбедно да Егзитов камп буде смештен у парку код Филозофског факултета", навела је Репац.

Објаснила је да Зеленило није власник ниједног стабла у Новом Саду, већ да је само задужено за одржавање дрвећа, по налогу градских власти и Јавног предузећа Завод за изградњу града.

"Добили смо налог од ЗИГ-а да извршимо санитарну сечу грана у кампу и ми смо то и урадили", казала је Репац.

И у Зеленилу и у ЗИГ-у кажу да су радници који су одговорни за сечу премештени на друга радна места.

У ЗИГ-у су казали да нико од запослених неће бити суспендован док се не заврши судска истрага и утврди одговорност за несрећу.

 

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић рекао је након несреће која се десила 13. јула да ће градске власти утврдити ко је из предузећа Градско зеленило и ЗИГ био одговоран за санитарну сечу и најавио најоштрије санкције.

"Истражни поступак је у току, ми ћемо преконтролисати свако дрво  парку и већ сада могу да кажем да, без обзира да ли се ради о вишој сили или не, онај који је контролисао сечу стабала биће смењен", рекао је тада Павличић.

У несрећи која се десила у недељу ујутро, 13. јула, када је са велике висине на два шатора пала грана дрвета, погинула је Јелена Матић (28) из Параћина, а тешко је повређена Дафина Анастасова (22) из Скопља, која се од тада налази у животној опасности и у коми је.

Ђорђе Марковски (23) из Прилепа, који је такође повређен у несрећи у Егзитовом кампу, налази се на Институту за грудну хирургију у Сремској Камници и његово стање је стабилно.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 23. јул 2008, 21:49) - todor [нерегистровани]

pala grana topole

pa to drvo je tako slabog kvaliteta za parkove ,da i nije cudo da je grana pala. one ustvari po prirodi padaju i zbog tezine grana, a narocito uz pomoc vetra kao jedinog faktora koji dovodi do lomljave grana.meni ne smeta sto se sprovodi istraga za konkretan smrtni sluca,medjutim,ako su nadlezni utvrdili, da pre pada nije bilo zasecanja grana, sto bi se bilo ko okrivio za lomljenja grana i u proceduru istrage uvodili radnici sa ishodom gubljenja posla itd.budite sigurni, da ce lomljenja i na dalje biti posto se radi o drvetu za koje sam vec nesto kazao pa upravljcu u gradu ostaju dve mogucnosti :da drva topole posece i posadi drugu sigurniju vrstu ili da topole ostvi i za svaku buducu lomljavu sporovodi istrge ali do besvesti.