Ухапшен директор Института за онкологију

Професор др Ненад Боројевић ухапшен, са још шест особа, због малверзацијa са цитостатицима за децу. Мито "тежак" милион евра. Послењих месеци, пословање Института детаљно контролисано од више државних инспекција, сазнаје Интернет портал РТС-а.

Директор Института за онкологију и радиологију Србије Ненад Боројевић и још шест особа ухапшено је због сумње да су узимали мито од фармацеутских кућа, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

"Они су осумњичени да су пацијентима преписивали више лекова него што је потребно, како би повећали потрошњу лекова", рекао је Дачић на седници Одбора Скупштине Србије за одбрану и безбедност.

Дачић је рекао да је ухапшено седам људи и да се верује да су они, у протекле две године, узели мито укупне вредности око милион евра.

Ухапшени су начелник Одељења педијатрије Зоран Бекић, начелница апотеке на Институту за онкологију Ивана Поповић и заменик директора Инситута Зоран Томашевић.

Полиција је ухапсила и директора компаније "Рош" Војислава Петровића, представника фирме "Фарма Свис" Андреју Соретића и менаџера предузећа "Астра зенека" Предрага Маринковића.

Послењих месеци, пословање Института детаљно је контролисано од више државних инспекција, сазнаје Интернет портал РТС-а.

Дачић је навео да су ухапшени у полицијској акцији "Краба", у сарадњи са Тужилаштвом за борбу против организованог криминала и да им је одређено полицијско задржавање.

Дачић је рекао да су ухапшени, приликом набавке цитостатичних лекова за потребе Института, захтевали и добијали новац од представника фармацеутских кућа које су лекове дистрибуирале, како би фаворизовли њихову продају.

Новка Томић, председница Националног удружења родитеља деце оболеле од рака каже да је ужаснута тежином оптужби, али да се нада да ће полиција и тужилаштво истражити ову аферу.

Слободан Савић, председник Етичког одбора лекара Србије каже да "свако мора да сноси део своје одговорности, и у кривично правном и у професионалном смислу, јер онај ко је у стању да такав прекшрај уради према свом пацијенту свакако не треба да буде лекар, и да ради тако озбиљан и да частан позив".

Боројевић је раније, да подсетимо, помињан пошто је полицији поднео кривичну пријаву против Катарине Ребраче, осумњичене да је, преко фонда који носи њено име, проневерила 37 милиона динара, тако што је средства прикупљена у хуманитарне сврхе користила за приватне потребе.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи