Срушио се војни авион у Гружанско језеро

Авион "орао" Војске Србије срушио се у Гружанско језеро, код Крагујевца. Пилот, мајор Слободан Јоцић, због квара на механизму за увлачење точкова, катапултирао се, из авиона. Пошто је извучен из језера у које је пао, пилот са лакшим повредама превезен на ВМА и у стабилном је стању.

Aвион Војске Србије типа "орао" срушио се у Гружанско језеро, код Крагујевца. Пилот Војске Србије, мајор Слободан Јоцић, који се успешно катапултирао из авиона, пао је у језеро. Он је, са лакшим телесним повредама, превезен на Војномедицинску академију и налази се у стабилном стању.

Несрећа се догодила нешто пре поднева, приликом повратка одељења од четири авиона "орао" са тренажног лета, када се на Јоцићевом авиону није извукао леви точак.

Пилот Јоцић je напустио, по наређењу команде, авион, због немогућности да извуче стајни трап и слети на писту аеродрома "Лађевци", код Краљева, рекао је, на конференцији за новинаре, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак.

Јоцић је покушао да извуче трап путем хидрауличног система, а затим и механички, па чак и да благо додирне писту осталим точковима како би покушао да омогући извлачење точка.

Због мале количине горива, пилот се одлучио да одлети до језера и над њим напусти авион, како би избегао евентуалну штету и жртве на земљи, рекао је Живак. Јоцић је авион напустио са висине од 500 до 700 метара, а авион је пао у језеро.

Слободан Јоцић је искусан пилот прве категорије, пробни пилот и инструктор летења, који је у каријери летео око 600 сати, од чега око 400 сати на "орлу". Ове године је летео укупно 26 сати, а јуче је на истом авиону обавио два лета.

Изјава очевица

Очевидац Веселин Марсенић, у изјави за РТС, каже да је угледао авион у 12 часова и 18 минута како долази из правца Мрчајеваца и потом је "зачуо интезивно брујање и звук сличан пуцњу".

"Нисам видео пилота, али сам видео када је авион почео да понире и да скреће десно према Книћу. Претпостављам да је звук налик пуцњу, заправо био звук који се чује приликом катапултирања пилота из авиона", рекао је Марсенић за РТС.

Како сазнаје дописник РТС-а из Јагодине, у Параћину је обављен тренажни лет неколико авиона који су се припремали за предстојећи митинг који ће се одржати у суботу.

Приликом повратка авиона на аеродром "Лађевци" код Краљева, пилот једног од четири ловца бомбардера приметио је да се није забравила лева нога стајног трапа. Због тога је пилот добио наређење да се усмери ка Гружанском језеру и да се катапултира, што је и учинио.

Авион ремонтован почетком марта

Генерал Живак је рекао да је на авиону "орао", евиденцијског броја 25156, који је произведен 1987. године, обављен ремонт почетком марта, после чега се вратио у јединицу и учествовао у интензивној летачкој обуци. По повратку у Краљево, на авиону је обављено 37 летова у укупном трајању од 24 сата.

Генерал је најавио да ће авион бити извучен са дна језера како би се обавила истрага и утврдило да ли постоји неки системски проблем код тог авиона. До тада, сви остали авиони типа "орао" у Војсци Србије биће приземљени, док ће обука на осталим типовима авиона бити настављена.

Начелник Управе за односе са јавношћу, капетан бојног брода Петар Бошковић, поновио је да је мајор Јоцић хеликоптером пребачен на Војномедицинску академију, да се налази у стабилном стању, да је свестан и да није животно угрожен.

Према његовим речима, приликом катапултирања из авиона, пилот је задобио одређене повреде кичменог стуба, али без оштећења кичмене мождине, због чега нема опасности по његов живот, иако ће лекари ВМА наставити испитивања.

Четврта несрећа у последње три године

Авион "орао" је четврти авион Војске Србије који се срушио у последње три године.

Авион "миг-29" Војске Србије срушио се, 7. јула 2009. године, у околини аеродрома "Батајница", код Београда.

Тада је погинуо пилот потпуковник Раде Ранђеловић, од последица повреда које је задобио приликом искакања са мале висине, док је војник 177. артиљеријско-ракетног дивизиона ПВО Милан Улемек страдао када је "миг-29" пао на парк техничких средстава, у којем је обављао пожарну дужност у време несреће.

Војска Србије изгубила је, 2008. године, два авиона и једног пилота. 

Прво је, 21. маја, у околини војвођанског села Баранде, мајор Томас Јаник искочио из авиона "орао" за време тренажног лета, а 24. септембра, на аеродрому "Батајница", погинуо је потпуковник Иштван Канас, приликом припреме за учешће на аеромитингу у авиону "Г-4".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво