Завршне речи на суђењу "Шкорпионима"

Тужилаштво за ратне злочине затражило да се четворица припадника некадашње паравојне формације "Шкорпиони" прогласе кривим и осуде за злочин над цивилима у Подујеву, 1999. године. "Шкорпионима" се суди за убиство 14 албанских цивила од којих су седморо били малолетни.

У завршној речи на суђењу за убиство 14 албанских цивила у Подујеву 1999. године од којих су седморо били малолетни, Тужилаштво за ратне злочине затражило је да се четворица припадника некадашње паравојне формације "Шкорпиони" прогласе кривим и осуде за злочин.

"Овај суд не сме да има сажаљење према окривљенима не само због страхоте злочина него што нико није имао храбрости да каже шта се догодило. Оштећених више нема али њиховим породицама би значило да окривљени кажу зашто су то урадили", рекао је заменик тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић.

Суд по оцени Виторовића, нема право да опрости оптуженима због њиховог односа према злочину, зла према Албанцима и срамоте према Србима.

Заменик тужиоца за ратне злочине указао је и да је њихова одбрана оповргнута из исказа пре свега оштећених, сведока под псеудонимом "П1" и Горана Стопарића.

Страх и завера ћутања 

Пуномоћница оштећених Наташа Кандић сумња да ће суд утврдити правду за жртве јер, како је навела, "постоји завера ћутања и страх од породице Медић која врши пресију на сведоке".

"Оптужницама се штите сви они који су имали командну одговорност и због тога нема правде за жртве", оценила је Кандићева у завршној речи додајући, да оптужницом нису обухваћени припадници Специјалне антитерористичке јединице.

Оптужени Жељко Ђукић, Драган Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја терете се да су као припадници јединице "Шкорпиони", која је дејствовала у саставу Министарства унутрашњих послова Србије, да су 28. марта 1999. године у двориштву породице Гаши у Подујеву пуцали у цивиле међу којима је било жена и деце.

Међу убијеним цивилима седморо су били малолетни, а петоро деце је преживело злочин.

Команда МУП-а у Подујеву одмах по сазнању о том догађају вратила је припаднике јединице "Шкорпиони" са Косова и Метохије.

За овај злочин је 2005. године припадник исте јединице Саша Цвјетан осуђен на максималну казну од 20 година затвора.

Суђење ће бити настављено сутра у Специјалном суду у Београду у 14.30 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи