Караџић одбацио наводе сведока

Унакрсно испитујући Сулејмана Црнчала, Радован Караџић негирао да је у лето 1992. године позивао на нападе на муслимане. Црнчало остао при изјави да је то лично чуо.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, унакрсно испитујући другог сведока оптужбе Сулејмана Црнчала пред Хашким трибуналом, негирао је да је у лето 1992. позивао на нападе на муслимане, али је сведок остао при изјави да је то лично чуо.

Црнчало је јуче сведочио да је у јуну 1992. на Палама чуо Караџића како, после погибије српских војника, на митингу каже да "сваку муслиманску кућу треба нападати било где, јер се тако брани српска кућа".

Подсећајући да је говор одржао на сахрани погинулих војника у "емотивној" атмосфери, Караџић је питао сведока како је могуће да његова наводна изјава о нападима на муслиманске куће нигде није објављена. Црнчало је одговорио да не зна.

На додатну Караџићеву примедбу да сведок ни у једној ранијој изјави, ни исказу пред Трибуналом, то није тврдио, Црнчало је узвратио: "Ако мислите да сам то измислио, постоје снимци да сте ви и на другим местима говорили: 'Нападајте муслиманску кућу, тако браните своју".

Током испитивања сведока, чија је супруга, крајем августа 1995. погинула у експлозији на сарајевској пијаци Маркале, Караџић је Црнчалу изразио саучешће и поновио да ће током суђења доказати да за ту експлозију није била одговорна Војска РС.

По оптужници против Караџића и ранијим пресудама Трибунала, граната која је пала на Маркале и убила 49 особа била је испаљена са положаја Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

Караџић је оповргавао и исказ Црнчала да је, заједно са другим Муслиманима, у јулу 1992. морао да напусти Пале услед притиска српских власти. Црнчало је, међутим, остао при свом исказу.

Бивши председник РС је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака оптужнице за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-1995.

Суђење Караџићу почело је 26. октобра прошле године уводном речју тужилаца. Караџић, који се брани сам, своју уводну реч изложио је 1. и 2. марта, а први сведок је саслушан 13. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво