Читај ми!

Тројица рудара из Штавља због знакова тровања задржана у ужичкој болници, покренут ванредни инспекцијски надзор

Шесторица рудара примљена су током преподнева у сјенички дом здравља због знакова тровања, потврђено је РТС-у у тој установи. Око 14 сати још двојица рудара су се јавила Дому здравља, али су одмах отпуштена кући. Директор рудника Мерсуд Турковић објашњава да је била повећана концентрација угљен-диоксида због непроветрених просторија. Из Министарства рударства и енергетике наводе да се први извештај о овом догађају очекује сутра.

Рудник Штаваљ је наставио са радом, али део где је дошло до тровања рудара биће затворен до доласка инспекције, по налогу ресорног министарства.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић хитно је наложила ванредни инспекцијски надзор о узроцима и околностима због којих је дошло до угрожавања здравља шесторице рудара у руднику угља "Штаваљ" код Сјенице, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"Најважније је да су рудари у стабилном стању и да нису животно угрожени", поручила је Ђедовићева.

Шесторица рудара примљена су током преподнева у сјенички дом здравља због, како је наведено, знакова тровања угљен-моноксидом. Тројица су транспортована за Ужице и задржана на опсервацији, а њихово здравствено стање је стабилно. 

У међувремену, око 14 часова још двојица рудара су затражила помоћ у сјеничком дому здравља, али су отпуштени кући.

У саопштењу ресорног министарства се наводи да се први извештај о овом догађају очекује  током сутрашњег дана.

Случај је потврдио и директор рудника Штаваљ Мерсуд Турковић, који напомиње да се тровање догодило у новом ходнику јаме и да је узрок, највероватније, недовољно проветравање јамских просторија.

Он демантује да је реч о тровању угљен-моноксидом. Објашњава да је због непроветрених просторија била повишена концентрација угљен-диоксида и да је то највероватније разлог због чега су се рудари осећали лоше. 

Додаје, да је трећа смена рудара изашла из исте просторије без знакова тровања.

Екипе рудника Штаваљ испитују разлоге због којих је дошло до недостатка кисеоника у делу јаме и благовремено ће обавестити јавност.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара