Читај ми!

Из оптужнице против лидера бивше ОВК избачени злочини у Урошевцу

Судија за претходни поступак Специјалног суда за злочине припадника бивше ОВК у Хагу, одобрио је захтев тужиоца за повлачење навода о злочинима у општини Урошевац у предмету против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Ради се о делу оптужнице и наводима о злочинима почињеним против најмање једне жртве 1999. године, у кући у Урошевцу или околини.

Судија сматра да сада нема довољно доказа који би поткрепили тврдње о случају у Урошевцу, тврдећи да тражени амандмани нису штетни или у супротности са правима оптужених и да их треба одобрити, преносе медији у Приштини, позивајући се на објаву Специјалног суда.

Судија, такође, тражи убрзани распоред брифинга како би се омогућило подизање још једне измењене оптужнице до 30. септембра 2022. године, која такође укључује све измене и допуне одобрене као резултат овог захтева.

Канцеларија специјализованог тужиоца је 29. априла поднела измењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија. Тужилаштво тврди да су четворица оптужених починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

У анексу објављеном у вези са злочинима који су се наводно догодили у Семетишту и Будакову, тужилаштво је навело ратне злочине попут незаконитог или произвољног хапшења и притвора, окрутног или нехуманог поступања, мучења, убиства.

У међувремену, као злочине против човечности наводи затварање, друга нељудска дела, мучење, убиство, присилни нестанак лица и прогон.

Оптужница против Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија потврђена је 26. октобра 2020. године.

Према оптужници, најмање у периоду од марта 1998. до септембра 1999. Хашим Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими, Јакуп Краснићи и други учесници удруженог злочиначког подухвата имали су заједнички циљ да обезбеде и спроводе контролу над целим Косовом путем метода које укључују застрашивање, малтретирање, употребу насиља и незаконито елиминисање оних који се сматрају противницима.

"Ти противници су укључивали особе које су биле, или се сматрало да су: (а) колаборационисти или повезани са снагама, званичницима или државним институцијама СРЈ, или (б) на други начин нису подржавали циљеве или методе ОВК и касније КПК, укључујући особе повезане са ЛДК и Србе, Роме и особе других националности (заједно, 'противници'). Ова заједничка сврха обухватала је кривична дела прогона, затварања, произвољног или незаконитог хапшења и притвора, друга нехумана дела, окрутно поступање, мучење, убијање и присилни нестанак лица", наводи се у оптужници.

Осим тога, у оптужници се помињу и Азем Суља, Љахи Брахимај, Фатмир Љимај, Суљејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци. Оптужени су, како се наводи у оптужници, заједно са другим вођама ОВК допринели постизању заједничког циља.

"Алтернативно, неке или све ове особе нису биле чланови удруженог злочиначког подухвата, већ су их чланови удруженог злочиначког подухвата користили да почине злочине у циљу остваривања заједничког циља (заједно са припадницима НКП, заједнички 'чланови и инструменти НКП'", наводи се у оптужници.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи