Ослобођен бомбаш из Подујева

Услед недостатка доказа суд, који ради под патронатом Еулекса, ослободио Фљорима Ејупија - раније осуђеног на 40 година затвора због подметања бомбе испод аутобуса "Ниш Експреса" када је погинуло 12 особа а 22 повређене. Ејупи задовољан, преживели и породице жртава разочарани. Протест Београда.

Другостепени суд, који ради под патронатом Еулекса,  ослободио је Фљорима Ејупија, који је претходно осуђен на 40 година затвора због бомбашког напада на аутобус компаније "Ниш Експрес" недалеко од Подујева,  када је погинуло 12, а раљено 22 Срба.

Експлозија, која је према налазима истраге изазвана даљински активираном бомбом, догодила се 16. фебруара 2001. године у месту Ливадице код Подујева. Од укупно 56 путника, 12 је убијено, а 22 рањено.

Петочлано судско веће. тројица међународних и двојица локалних судија, ослободио је Ејупија због недостатка доказа, након чега је ослобођен из затвора, потврдила је представница за медије Еулекса Карен Линдал.

"Слободан сам... То није била праведна пресуда, а цело суђење је било намештено", рекао је Ејупи приштинском дневнику"Експрес" по пуштању из yатвора Дубрава, недалеко од Истока.

Ејупи је био осуђен на 40 година затвора на суђењу пред судом УНМИК-а, а адвокат породица чији су чланови убијени Живојин Јокановић је изјавио да је истрагом недвосмислено утврђено да је Ејупи био у близини где се догодило убиство 12 Срба.

"На месту одакле је активирана експлозивна направа нађен је опушак цигарете са свежим отисцима Ејупија што је утврђено ДНК анализом. Можда је ослобађајућа пресуда подстицај надлежним органима да заиста спроведу истрагу, јер спроведена истрага је представљала импровизацију", рекао је Јокановић.

Аутобус "Ниш Eкспреса" превозио је избегле Србе који који су из Ниша кренули на Задушнице у Грачаницу.

У том нападу погинули су двогодишњи Данило Цокић, његова мајка Снежана и отац Небојша, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Миликић, Драган Вукотић, Мирјана Драговић, Сунчица Пејачевић, Тихомир Стојковић и Живана и њен супруг Никола Токић који су преминули од задобијених повреда десетак дана касније.

Ослобађање бомбаша из Подујева недопустиво

Министарство за Косово и Метохију оценило је да је ослобађање Ејупија "недопустиво", апелујући на међународну заједницу да "преиспита" цео случај.

"Недопустиво je да особа за коју је, чак и у условима наедекватно иницијално спроведене истраге, доказано да је одговорна за смрт 12 и рањавање 22 људи у другостепеном поступку, буде ослобођена пресуде због недостатка доказа", наводи се у саопштењу министарства за Косово.

"Надамо се да ће Међународна цивилна мисија Еулекс имати довољно снаге и кредибилитета да поново преиспита овај случај и починиоце приведе правди, и на тај начин свим становницима Косова и Метохије јасно покаже да долазак ове мисије представља почетак владавине права на простору Косова и Метохије", наводи се у саопштењу Министарства за КиМ.

Преживели и породице настрадалих разочарани

"За наше патње и за наш бол изгледа да нико није одговоран", рекла је Јелена Драговић, сестра погинуле Мирјане. "Затечени смо сви једном оваквом информацијом. Нико од нас није био обавештен да се води другостепени поступак. Какав је осећај и шта у овом тренутку осећамо то знамо само ми који смо били тог несретног дана у аутобусу, а који смо само игром случаја преживели," рекла је Јелена Драговић КИМ радију.

"Толико сам разочарана да у овом тренутку немам речи којима бих то описала. Питам се да ли је овом пресудом пала у воду чувена изрека да је правда спора, али достижна. Да ли је ово правда", рекла је једна од преживелих, Слађана Цветковић из Лапљег села.

Скендер Реџепи из Лапљег села, такође преживели путник каже да му никако није јасно да ли је могуће да постоји такав судија, такво веће које би донело овакву пресуду.

"Ово што се десило је немогуће. Ја не могу да верујем да је он ослобођен. Не знам шта бих још рекао", рекао је Реџепи.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара