Читај ми!

Одржано припремно рочиште против Беливукове групе, главни претрес заказан за 17. октобар

У Специјалном суду у Београду одржано је припремно рочиште у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници терете за седам убиства, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмицу и силовање. Главни претрес у овом поступку заказан је за 17. октобар.

Kако су адвокати рекли новинарима, на припремном рочишту су почела уводна излагања окривљених и први је Миљковић причао скоро сат времена.

Тужилац Саша Иванић је поменуо на рочишту да је власница куће у Сурдуку А. Ж., за коју тужилаштво тврди да је била место убиства и спаљивања тела Горана Михајловића, дала исказ у тужилаштву и да је она још законита жена Радоја Живковића, који је ухапшен у Истанбулу због убиства Јована Вукотића.

А. Ж. је у тужилаштву рекла да није у контакту са Живковићем од 2015. године када је предала папире за развод.

Миљковић је признао да познаје Живковића, али је рекао да то није никакав доказ да он има неке везе са убиством Михајловића.

Такође, Миљковић је поставио питање суду чијих је 14 ДНK узорака који су пронађени у кући у Ритопеку, а који се воде као ДНK узорци непознатих особа, наводећи да то могу бити узорци 14 убица или 14 жртава.

Миљковић је за говорницом цитирао две пресуде и поновио да без тела убијеног, нема ни кривичног дела.

Он се позивао на пресуду за тешко убиство дечака Ђорђа Андрејића, за које је у два наврата била осуђена његова мајка, али је правоснажно ослобођена на крају.

Беливук тврди да не прети тужиоцу убиством 

Kако је рекла адвокат Весна Голубовић, Беливук је током свог излагања рекао да му уопште није жао што је убијен Јован Вукотић, као и да ако је "такав један човек убијен, чему онда да се нада тужилац", што су неки адвокати видели као претњу, док је Беливук тврдио супротно.

Kако су адвокати рекли новинарима, на припремном рочишту су почела уводна излагања окривљених и први је Миљковић причао скоро сат времена.

На претходном рочишту припадници групе су кратко негирали оптужбе друге оптужнице, сви осим тројице сведока окривљених.

Kако су адвокати пренели новинарима, Беливук је на питање судије да ли признаје убиства Николе Митића и Горана Михајловића, рекао "како да признам побогу", а Миљковић кратко рекао "не признајем".  

Беливукова и Миљковићева уводна излагања на наводе из прве оптужнице којом се терете за најтежа кривична дела, међу којима је и пет убистава, на неком од претходних рочишта су била интригантна и провокативна, како су тада пренели адвокати новинарима.

Беливук је, према речима адвоката, током излагања говорио мирно и прибрано, оспоравајући комуникацију са апликације "Скај" и машину за млевење меса, у којој су како се наводи у оптужници, припадници групе млели претходно убијене људе.

Он је тада такође рекао да су фотографије из оптужнице обрађене у фотошопу.

Миљковић је у свом излагању, како су пренели адвокати, рекао да "бити мртав није кривично дело, а да је убиство кривично дело, те да ако нема обдукционог налаза, човек није мртав".

Такође, Миљковић је, према речима адвоката, рекао да Здравка Радојевића супруга и даље вероватно крије, као и да су сви сведоци-окривљени "патолози под хипнозом".

Припремно рочиште затворено за јавност 

Припремно рочиште је, иначе, затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оштећених, поступајући тужилац и судско веће.

Беливук и Миљковић су у јулу ангажовали нове адвокате Владимира Петровића и Гордану Божиловић Петровић који ће их заступати у даљем поступку.

Оптузени члан ове криминалне групе Срђан Лалић закључио је споразум са Тужилаштвом за организовани криминал и постао сведок окривљени.

Према том споразуму он ће сведочити против криминалне групе и биће осуђен на казну затвора од 18 година, која ће му бити изречена на крају суђења.

Поред Лалића у овом поступку статус сведока сарадника имају и Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, који су за казне затвора од 14 и 15 година пристали да сведоце против својих некадашњих сарадника, чланова ове криминалне групе.

Беливук, Миљковић и још 28 припадника њихове организоване криминалне групе првом оптужницом се терете за убиства Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје, као и за оружје, дрогу, отмицу и силовање.

На данашње рочиште Беливук Миљковић и остали оптужени су доведении из притвора Окружног затвора, док је четворо оптужених дошло са слободе, а троје окривљених сведока доведено је са тајних локација.

Тужилаштво за организовани криминал је недавно проширило истрагу протви Беливука, Миљковића и Бојани Беливук због сумње да су новцем од криминалне делатности куповали разне луксузне ствари.

Наредба о споровођењу истраге донета је 9. децембра прошле године у односу на Вељка Беливука, Марка Миљковића, Бојану Беливук, Тању Миљковић, Снежану Ђорђевић, Филипа Ивановског и Марију Милутинов, због сумње да су починили кривично дело прање нповца.

Специјално тужилаштво у Црној Гори је подигло оптужницу против Беливука, Миљковића, Јанковића и Ратка Живковића због отмице Милета Радуловића званог Kапетан.