Читај ми!

Трендафилова за РТС: Ускоро суђење Тачију и осталима, милион страница доказног материјала

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова нада се да ће суђење Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и осталима почети ускоро. У интервјуу за РТС, није прецизирала датум почетка суђења, али је подвукла да је реч о обимном случају на којем судије раде веома интензивно.

Екатерина Трендафилова у интервјуу РТС-у није прецизирала датум почетка суђења Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и осталима: 

Овај случај је изузетно обиман, јер је против четворице оптужених - Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија. Ту је преко милион страница доказног материјала и потребно је време.

Судије за претходни поступак раде интензивно и видећемо - надам се да ће се то догодити релативно брзо.

Тачи и остали терете се за злочине против човечности и ратне злочине, као што су убиства, мучење, илегална хапшења и тако даље. Међутим, макар у јавним деловима оптужнице се не помиње трговина органима. Да ли је истрага о наводима Дика Мартија настављена?

Сваког од четворице, оптужница терети у десет тачака, што поступак чини прилично тешким и дуготрајним. Наравно, не могу да вам кажем шта Тужилаштво истражује.

Ми смо различити органи, као што је случај у косовском систему и систему других земаља. Ми, судије, одлучујемо о квалитету предмета и делимо правду.

Али, ви лично, мислите ли да би на евентуалну истрагу могао да утиче захтев Албаније да Савет Европе преиспита Резолуцију о трговини органима, донету на основу Мартијевог извештаја?

Наравно, сви знају за ту иницијативу албанског парламента, али бих подсетила на основне принципе - судије нису политичари, ни ја нисам политичар. Ја имам знање из области права. 

Специјализована већа немају правних инструмената да се баве извештајем Парламентарне скупштине Савета Европе.

Закон налаже да наш мандат мора да буде у вези са контекстом тог извештаја и јасно је речено да ми као Веће надгледамо и изјашњавамо се о ономе што је одлучено у претпретресном поступку. Не радимо у оквиру извештаја, већ само у оквиру оптужница.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво