Читај ми!

Ухапшени бивши ректор Универзитета у Крагујевцу и декан Медицинског факултета

Бивши ректор Унивезитета у Крагујевцу Н.А. и бивши декан Медицинског факултета П.Ч., ухапшени су по налогу краљевачког Вишег јавног тужилаштва.

Како је потврђено РТС-у у Посебном одељењу за сузбијање корупције, у току је испитивање осумњичених по кривичним пријавама на основу којих су ухапшени.

Како је саопштено из МУП-а сумња се да је Н. А. је противзаконито посредовао да П. Ч. и наставници које је ангажовао на реализацији наставе и лица која су одговорна за стручне и административно-техничке послове на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, противно прописима за упис страних држављана на студијске програме изврше упис 45 кандидата, држављана Републике Хрватске, на трећу годину студијског програма Струковна медицинска сестра/техничар у школској 2013/2014 години, одрже наставу и издају дипломе за 44 предметна студента.

П. Ч. је, како се сумња, противно прописима извршио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара које су прве две године студија завршиле на факултету у Зеници, дислоцираног са наставом у Пули, која се води под ознаком Европски центар за мир и развој, при чему су студенткиње уговоре потписале са Европским центром за мир и развоја.

Такође, он им је, како се сумња, омогућио издавање 44 дипломе о стеченом стручном називу Струковна медицинска сестра/техничар, а да нису ни измириле своје финансијске обавезе на које су као страни студенти биле у обавези.

На тај начин, они су, како се сумња, оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара на име непокретања поступка признавања стране високошколске исправе и вредновања студијског програма за укупно 45 кандидата, буџет Србије на име неуплаћених такси по поднетом захтеву за признавање стране високошколске исправе у износу од 314.100 динара, као и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју су као страни држављани били у обавези у укупном износу од 5.692.250 динара.

Такође, Н. А. се сумњичи и да је посредовао да П. Ч. противно прописима омогућио одбрану докторске дисертације једном хрватском држављанину и студенту Европског центра за мир и развој и омогући издавање дипломе о стеченом називу доктор наука, а да кандидат није ни био уписан као студент наведеног факултета у Крагујевцу, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

П. Ч. се терети и да му је омогућио одбрану докторске дисертације, иако је знао да кандидат није ни био уписан на докторске академске студије Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а када је Н. А. ступио на дужност одговорног лица Универзитета у Крагујевцу, с њим је, како се сумња, потписао и издао диплому о завршеним докторским студијама за наведеног кандидата, иако су знали да он није измирио своје финансијске обавезе према Факултету и Универзитету.

Омогућавајући одбрану докторске дисертације и издавање диплома хрватском држављанину, осумњичени су оштетили Универзитет у Крагујевцу у износу од минимум 80.000 динара, буџет Републике Србије на име неуплаћене административне таксе од 6.980 динара и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју је као страни држављани био у обавези да плати у укупном износу од 6.970 евра, саопштено је из МУП-а.