Читај ми!

Ослобођена руска новинарка приведена на Косову и Метохији

Привремене институције у Приштини ослободиле су притворену новинарку Комсомолске Правде Дарију Асламову, која је синоћ приведена на Косову и Метохији, пренео је тај лист .

"Дарија Асламова ступила је у контакт са нашом редакцијом и рекла да се налази у месту Рашка. У ноћи 7. августа косовске власти су је пустиле након привођења, а после тога она је самостално отпутовала аутобусом", наводи се у саопштењу листа Комсомолскa Правдa, које је пренела агенција Риа новости.

Дарија Асламова је ступила у контакт са руском амбасадом у Србији.

Асламова је синоћ приведена на Косову и Метохији, а према речима шефа Министарства полиције привремених приштинских институција Џељаља Свечље, била је осумњичена за шпијунирање у корист руских обавештајних служби, преноси Ројтерс.

Како наводи Риа новости, Свечља није пружио никакве доказе за те тврдње.

Комсомолска правда је објаснила да се Асламова налази у Србији по налогу уредника и да је требало да припреми специјални извештај о најновијем заоштравању тензија између Београда и Приштине.

Амбасада Русије: Привођење Асламове је провокација

Привођење Дарије Асламове представља још једну у низу провокација привремених институција на Косову, саопштила је амбасада Русије у Београду.

"Неосновано привођење Дарије Асламове представља још једну у низу провокацију привремених институција на Косову, уз потпуно игнорисање основних демократских принципа од стране Приштине, укључујући слободу медија. Позивамо секретаријат УН, Унмик, Мисију ОЕБС-а на Косову, Мисију ЕУ у области поштовања закона и стручне међународне организације да одмах изађу са јавном оценом тог догађаја", наводи се у саопштењу руске амбасаде, преноси Спутњик.