Читај ми!

Одређен притвор припадницима МУП-а и БИА осумњиченим за кријумчарење кокаина из Јужне Америке

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одредио је притвор до 30 дана припадницима МУП-а и БИА који се сумњиче да су, као чланови организоване криминалне групе, у дужем периоду кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније.

Притвор је одређен М. К., Д. Ј., М. П. и М. К. због опасности од бекства и да не би у кратком року поновили кривично дело, а према Д. Ј. због опасности од бекства, утицања на сведоке и понављања кривичног дела, наводи се у саопштењу Вишег суда у Београду.

Осумњичени су јуче саслушани у Тужилаштву за организовани криминал.

Припадници МУП-а су у среду ухапсили полицијског службеника УКП Д. Ј. (1981), његову супругу припадницу БИА Д. Ј. (1983), бившег полицијског службеника К. М. (1978) и грађанина Ж. Ф.(1988) из Аранђеловца због сумње да су као чланови организоване криминалне групе, у дужем временском периоду, кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније.

Они се сумњиче да су новац стечен продајом кокаина транспортовали из Европске уније у Србију и Црну Гору.

Терете се да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца, а полицијски службеник Јовановић и припадница БИА његова супруга и због кривичних дела злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98. Закона о тајности података.

Осумњичени Д. Ј. је, злоупотребљавајући службени положај, а за потребе организоване криминалне групе и на захтев других чланова те групе, вршио провере кроз базе података МУП-а, прибављао податке о истрагама које води УКП и поверљиве податке неовлашћено саопштавао осталим члановима ове криминалне групе, наводи се у саопштењу МУП-а.

Припадница БИА Д. Ј. је, злоупотребљавајући службени положај, проверама кроз базе података БИА, прибављала податке о истрагама које води БИА и поверљиве податке неовлашћено саопштавала осталим члановима ове ОКГ.

Сумња се да је К. М. учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније и прикупљању новца од продате опојне дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору.

Део новца стеченог од продаје кокаина улагао је у изградњу некретнина на територији Србије и Црне Горе.

Осумњичени Ж. Ф. је као возач у међународном теретном транспорту новац од продаје кокаина транспортовао из Европске уније у Србију и Црну Гору.