Читај ми!

Тужилаштво тражи 40 година затвора за Зорана Марјановића

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да је предложило суду, у завршној речи, да окривљеног Зорана Марјановића прогласи кривим за кривично дело тешко убиство и осуди га на максималну казну од 40 година затвора јер је, како наводе, 2. априла 2016. у Борчи, у близини канала који се налази први од насипа, на свиреп и подмукао начин лишио живота своју супругу Јелену Марјановић.

Тужилаштво је, како се наводи у саопштењу, такође предложило да се Зорану Марјановићу одреди притвор, с обзиром на то да је за кривично дело које му се ставља на терет прописана казна затвора преко 10 година, а начин извршења и тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Додаје се да узнемирење јавности траје у континуитету, од момента извршеног кривичног дела, па и у овом моменту.

Истиче се да је Тужилаштво доказало је да је окривљени Зоран Марјановић у време извршења кривичног дела поступао у стању урачунљивости и да је кривично дело извршио са директним умишљајем, јер је био свестан шта чини када је ошећеној задао осам рана по глави, са осам удараца металним предметом, које су у време наношења, у свом укупном садејству, представљале безусловно смртоносну повреду, што је он и хтео.

У саопштењу се наводи да из комбинованог (судскомедицинско-трасолошког) вештачења произлази да повреде које су обдукцијом установљене и описане, а које су биле узрок смрти Јелене Марјановић, нанете док је она још била жива.

Наводи се да на основу локализације, распореда, изгледа и врсте регистрованих повреда, произлази да су настале једна за другом у кратком временском интервалу.

"Свирепост убиства доказује се управо наведеним вештачењем Kомисије вештака, којим је утврђено да је убиство извршено на грозан начин, који изазива гнушање околине, као и због чињенице што је Јелена убијена уз наношење великих физичких и психичких болова и патње, и то док је била при свести, па све до губитка свести тек у самом каналу", наводе из Тужилаштва.

Додаје се да је жртви причињен бол и непотребна патња која превазилази патње које прате свако лишавање живота, док извршилац хоће да је убије на свиреп начин, па чак и да ужива у томе.

"Подмукао начин убиства доказује се на основу понашања окривљеног, односно радњи које је предузео пре и после убиства супруге. Убиство је извршено на лукав, препреден и преваран начин", истиче се у саопштењу.

Окривљени Зоран Марјановић је, како се наводи, искористио поверење, сада покојне супруге, њену безазлезност и намамио је да се спусте у подножје насипа, ка каналу, док је њихово заједничко дете, шестогодишња Јана Марјановић, остало на насипу.

Одбрана тражи ослобађајућу пресуду 

Четири адвоката одбране су у својим завршним речима оспоравали наводе тужилаштва и за свог брањеника тражили ослобађајућу пресуду.

Први је причао адвокат Никола Думнић који је истакао да није лако изборити се са овим процесом, наводећхи да је Маријановић имао најјаче оружје - истину.

Думнић је редом оспоравао доказе тужилаштва, па се осврнуо и на тврдње тужилаштва да је Марјановић имао довољно времена да тог дана промени гардеробу након убиства.

Он сматра да је та тврдња тужиоца контрадикторна, јер је један од главних доказа тужилаштва управо блато са ногавица Марјановићевих панталона, које је истог минерлног састава као земља са места убиства.

Такође, он је као кључан доказ навео да је представник "Телеком" мреже оспорио налазе и мишљење вештака Драгољуба Васиљевића, који је тврдио да је Марјановић намерно искључио телефон, наводећи да у њиховом систему није забележено гашење телефона.

Адвокат Вељко Делибашић је истакао да је "узашно тешко бранити невиног човека, а посебно невиног човека који је унапред осуђен", указујући да није само осуђен од стране медија већ и судсог већа.

Делибашић је истакао да је Марјановићев необорив алиби исказ његове ћерке која је на испитивању рекла да је све време била са оцем, додајући да ће уколико Марјановић буде осуђен, остати мрља у раду тужилаштва.

Марјановићев бранилац Александар Зарић је оспоравао изјаве сведока, док је је рекао да је Јеленина мајка након убиства рекла да су Зоран и Јелена имали леп однос и да се колико она зна, нису свађали.

Следећи је своје завршне речи изнео адвокат Стефан Јокић који се придружио речима својих колега и такође инсистирао на ослобађајућој пресуди за свог брањеника.

Марјановић се изјаснио да се придружује завршним речима својих адвоката и да нема шта да дода.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво