Читај ми!

Укинута пресуда Игору Новаковићу у процесу за паљење куће новинара Јовановића

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је Игор Новаковић осуђен на казну затвора од четири године, због учешћа у паљењу куће новинара портала "Жиг Инфо" Милана Јовановића 12. децембра 2018. године.

Другостепени суд је усвајањем жалбе браниоца оптуженог Новаковића, укинуо првостепену пресуду и вратио Другом основном суду на поновно суђење, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда.

По налажењу Апелационог суда пресуда је донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, јер је изрека пресуде нејасна и неразумљива, а такође су изостали разлози о одлучним чињеницама, због чега се за сада правилност и законитост првостепене пресуде није могла правилно испитати.

Новаковић је првостепеном пресудом проглашен кривим за кривично дело тешко дело против опште сигурности подстрекавањем, при чему је првостепени суд у диспозитиву пресуде пропустио да наведе елементе тог кривичног дела.

Други основни суд само наводи да је Новаковић са умишљајем подстрекао Александра Маринковића да изврши кривично дело изазивање опште опасности, тако што је разговарао са њим и питао да ли је заинтересован да му отпише дуг који има према њему уколико обави неки посао за њега и то да запали неки ауто који се налази у гаражи, а да при томе у изреци првостепене пресуде нису описане конкретне радње окривљеног које је он предузео као подстрекач.

Апелациони суд, такође, наводи да је првостепени суд осудио Новаковића за тежи облик кривичног дела за које се терети, а да при томе у диспозитиву пресуде није описао његове радње као подстрекача, као ни његов психички однос у односу на тежу последицу у виду тешке телесне повреде или штете великих размера.

У поновном поступку првостепени суд ће, како наводи другостепени суд, отклонити указане пропусте у складу са примедбом из овог решења, по потреби ће извести друге доказе, па ће тек након савесне и брижљиве оцене сваког доказа ценећи их све заједно и у међусобној повезаности један са другим донети правилну и на закону засновану одлуку за коју ће дати јасне, непротивуречне и аргументоване разлоге о одлучним чињеницама.

Укинута пресуда и Симоновићу, Михајловићу и Мариновићу 

Осим Новаковића и Маринковића, за паљење куће Јовановићу су оптужени и бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић и бивши полицајац Владимир Михајловић.

Симоновићу, Михајловићу и Мариновићу се суди у посебном поступку.

Њима је недавно одложен почетак поновљеног суђења, након што је Апелациони суд укинуо провостепену пресуду којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Симоновић је, према оптужби, подстрекивао Новаковића, а Новаковић затим Маринковића да запали аутомобил марке "мерцедес" који је био у власништву супруге новинара Јовановића.

Пожар се тада проширио и на гаражу и део куће, због чега је причињена велика материјална штета, али нико није повређен.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво