Читај ми!

Припремно рочиште Беливуку и Миљковићу почело из четвртог покушаја

Из четвртог покушаја у Специјалном суду у Београд почело припремно рочиште у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

На самом почетку рочиште је раздвојено и у односу на Миљковића, јер се његов нови изабрани бранилац још није упознао са Беливуковим предметом, који се жалио да се не осећа добро, након чега су враћени у притвор.

Рочиште је било затворено за јавност, у складу за законом.

Бранилац оптужених, адвокат Миљана Перендија, пренела је новинарима испред Специјалног суда да је Беливуку скочио притисак и да му је преписана терапија.

На данашњем припремном рочишту почело је читање оптужнице од више стотина страна, које ће се наставити и у среду 15. јуна.

Припадници организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, се потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Већ три одлагања припремног рочишта

Припремно рочиште одлагано је у већ три наврата, први пут због захтева за изузећа поступајућих судија и тужилаца, други пут крајем априла због изостанка адвоката Дејана Лазаревића, који је био ангажован као бранилац Беливука, Миљковића и других оптужених.

Лазаревић је ухапшен 14. априла као члан криминалне групе Дарка Шарића и он се од тада налази у притвору.

Треће припремно рочиште одложено је јер је Миљковић отказао пуномоћје свом адвокату и остао без браниоца, а којег мора да има на овом суђењу.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови бранооци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско веће.

На овом рочишту оптужени би требало да се кратко изјасне о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште, суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јаван, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На данашње рочиште Беливук, Микљовић и остали оптужени су приведени из притвора Окружног затвора у Београду.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус - сведока окривљених.

Споразум са Тужлаштвом за казну од 14 и 15 година затвора

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне биће им изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни затвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Брутална убиства,силовања, отмице...

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање ДЈурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривлљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005 године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Слађана Секулић и Никола Стефановић су у кућном притвору.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године деловала под велом Партизанове навијачке групе "Принципи".

Припадници групе су , како се сумња, деловали по упутствима вођа групе, Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге где, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације Скај.

Нова оптужница

Суд је недавно потврдио нову оптужницу, другу по реду, против Беливука, Миљковића и још десет припадника њихове групе.

Овом оптужницом они се терете за убиство Николе Митића у августу 2020. године и Горана Михајловића у априлу 2019. године.

Такође, овом оптужницом обухваћен је и Сенад Решовић који је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потче од криминалних активности ове групе.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.