Читај ми!

Два убиства у Београду после затишја – зашто налогодавци ангажују "аматере"

Полиција још тражи особу која се сумњичи за убиство Луке Перенчевића на Бањици. Младић који је осумњичени да је убио Луку Жижића на Новом Београду ухапшен је седам дана после убиства и одређен му је притвор. Он се, такође, сумњичи да је прошле године са више хитаца из ватреног оружја убио мушкарца из Крагујевца, саопштила је јуче полиција.

Два убиства за десетак дана. После више од годину дана својеврсног затишја, а након хапшења припадника шкаљарског и кавачког клана, Београд је поново постао поприште криминалних обрачуна.

Овог пута, чини се, нижерангираних припадника организованих криминалних група.

"Иако су ти криминалци, виђенији, у бекству или су у затвору, не значи да је посао стао. Они имају своје људе који су на терену који и даље покушавају да координирају те њихове послове, покушавају на неки начин да не буду толико упадљиви и да избегавају полицију и отворене сукобе. Оно што се разликује у односу на нека претходна убиства је то што је вероватно мање новца потрошено за саму логистику и убиство", указује Вељко Медић, новинар РТС-а.

Зашто се ангажују "аматери" 

Александар Стевановић са Института за криминолошка истраживања објашњава да је врло јасно одредити да ли је убиство извршио професионалац или "аматер".

"О томе ћете најбоље сазнати у односу на то колико је брзо убица откривен, какве је трагове оставио, како је уопште осмишљено убиство. Што више времена протекне, што је мање трагова, вама то јасно указује да се ради о професионалном убици", наводи Стевановић.

Професионални убица је највероватније починио убиство на Бањици, полемишу медији. Према незваничним информацијама, он је био маскиран у достављача хране.

У Луку Перенчевића, од раније познатог правосудним органима, испалио је шест хитаца из пиштоља са пригушивачем из непосредне близине.

За ликвидацију Луке Жижића на Новом Београду осумњичен је млади Краљевчанин, који је, према појединим информацијама, за то плаћен са неколико стотина до неколико хиљада евра.

Иза себе има дебео досије мањих кривичних дела, а у тренутку хапшења, код њега су пронађени и наркотици. Управо тако, оцењују упућени, постао је лак плен да га организатори унајме за извршење убиства.

"Како год то звучало, организовани криминал је, пре свега, рационално оријентисан и рационално мотивисан економски. Уколико можете да организујете и ангажујете убицу за што мањи новчани износ, то ћете и урадити, а сад постоје многи фактори који су допринели тако нечему, то је један стицај социо-економских околности, да имате много разбијених породица, много људи којима су примања таква да угрожавају егзистенцију, нередовна или не постоје", напомиње Стевановић.

Код таквог стања ствари, сматра, људи могу бити склони да покушавају да зараде на било који начин, па макар то подразумевало сарадњу и ангажованост организованих криминалних група, да посежу за таквим активностима. 

Шта је заједничко убиствима на Новом Београду и Бањици 

Позадине убистава на Новом Београду и Бањици још нису потпуно разјашњене, али – према досадашњим сазнањима – неколико ствари је заједничко. И жртве и учиниоци били су познати полицији, а обрачуни су се догодили пред сведоцима.

"Послата је порука сарадницима тих жртава, да нису сигурни, да је онај који је наручио то убиство био веома одлучан да то убиство изврши, демонстрира своју моћ. Када уђете у неку просторију где се налази жртва, а притом је та жртва окружена својим пријатељима, дођете на њену територију да је упуцате, то је само знак колико сте ви одлучни у томе да то урадите и колико себе сматрате јаким", истиче Вељко Медић.

Док траје потрага за осумњиченим за убиство на Бањици, од полиције нисмо добили одговор да ли је последњим догађајима промењена безбедносна слика престонице и колико су угрожени обични грађани.

Ресорни министар поручује да ниједно тешко убиство неће остати нерасветљено и без епилога.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво