Читај ми!

Напад на полицију на северу Косова, осуда ЕУ

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља саопштио је да су јутрос нападнута два возила косовске полиције која су превозила полицајце до прелаза на северу Косова и Метохије. Делегација ЕУ у Приштини осуђује напад и позива на избегавање тензија.

Џељаљ Свечља је на ванредној конференцији за новинаре у Приштини рекао да су полицајци који су ишли на прелазе по смену нападнути ручним бомбама и оружјем АК-47, оценивши да се ради о "терористичком нападу са циљем да се застраше полицајци али и сви грађани Косова".

Према његовим речима, преносе медији у Приштини, у последња три дана на том подручју извршена су четири напада на полицију.

"Први напад се догодио постављањем металних јежева на путу. Други напад се догодио гађањем возила косовске полиције, а трећи се десио синоћ када је у близини полицијске станице која обезбеђује препреку алтернативних путева пуцано из ватреног оружја. Данас су директно погођена два возила која су превозила полицијске службенике на граничне прелазе", прецизирао је Свечља.

"У данашњем нападу где су директно били угрожени животи званичника, више немамо сумње, реч је о терористичком нападу", навео је Свечља.

Директор полиције Самедин Мехмети је на истој конференцији рекао да су у возилима били и Срби и Албанци.

Мехмети тврди да се ради о четири организована и синхронизована напада на полицију на територији која је међусобно повезана, или су места напада која су међусобно повезана и да то указује на организовану групу која намерава да "омета рад полиције и жели да опструише акције везане за борбу против шверца на овом делу Косова".

Први инцидент се догодио на магистралном путу Митровица – Зубин Поток, где је било постављено 26 јежева. Други напад догодио се у селу Давидовац, у близини прелаза Брњак. Трећи напад у четвртак изведен је у код села Бубе. За ту пуцњаву, Мехмети каже да се сумња да је дошла са територије централне Србије.

Мехмети није навео локацију јутрошњег напада, али је рекао да су два полицијска возила оштећена, а повређених није било.

ЕУ позива на избегавање тензија

Из Канцеларије Европске уније у Приштини осудили су напад на полицију на северу КиМ, истичући да се ради о неприхватљивом чину.

"Европска унија на Косову најоштрије осуђује јутрошњи насилни напад на патролу граничне полиције Косова у општини Зубин Поток. Косовска полиција је главни пружалац безбедности и свака употреба силе против њених полицајаца је неприхватљива", наводи се у реаговању приштински медијима.

ЕУ је позвала на избегавање непотребних спекулација које би могле допринети додатним тензијама, истичући да ће случај истражити релевантне службе за спровођење закона.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара