Читај ми!

Шарићева одбрана изнела жалбе на пресуду за прање новца

У Апелационом суду у Београду настављена је седница за разматрање жалби на првостепену пресуду којом је Дарко Шарић осуђен на девет година затвора, а његови сарадници на казне од две до седам година затвора због оптужби за прање новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина.

На данашњој седници жалбе су представили сви Шарићеви браниоци, а од сутра ће то учинити и браниоци осталих оптужених.

Они траже да се првостепена пресуда укине и наложи ново суђење или да се преиначи и сви оптужени ослободе од оптужби.

Прошле седмице своју жалбу је представило и Тужилаштво за организовани криминал којом тражи да се пресуда преиначи у погледу казни и да се свима казне повећају, јер сматра да су осуђени по старом, блажем кривичном закону.

Осим пооштравања казни, тужилаштво је жалбом тражило и да буде осуђено двоје оптужених који су ослобођени првостепеном пресудом, као и двоје против којих је оптужба одбијена.

Пресуда која се разматра је написана на 1.200 страна.

Жалбена седница суда је предвиђена да траје целе ове недеље, а након тога ће суд одлучити да ли ће пресуду потврдити у целости, приначити, укинути и наложити понављање суђења или сам отворити претрес и извести кључне доказе, а потом правоснажно пресудити.

Шарићева одбрана је оспорила на почетку седнице састав петочланог судског већа и тражила изузеће четири од пет судија, али је тај захтев одбијен одлуком председника Апелационог суда.

Изузеће је тражено, јер су те судије учествовале у доношењу правоснажне пресуде против Шарића у процесу који се води за кријумчарење кокаина из Латинске Америке.

Та правоснажна пресуда за кокаин је укинута у мају прошле године одлуком Врховног касационог суда због непрописно састављеног већа и враћена је Апелационом суду на поновно одлучивање.

Поновно одлучивање почело је претресом пред новим судским већем Апелаицоног суда, у другостепеном поступку након жалби на пресуду којом је осуђен на 15 година затвора због кријумчарења 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.

Тај претрес се наставља 4. маја саслушањем сведока сарадника Драшка Вуковића.

Пресудом за прање пара која се преиспитује по жалбама, поред Шарића осуђен је и Небојша Јестровић на пет година затвора, некадашњи Шарићев адвокат Радован Штрбац на седам година затвора, док су на по четири године осуђени Предраг Милосављевић, Зоран Ћопић, Маринко Вучетић, Бојан Станојковић и Бобан Стоиљковић.

На по три године затвора осуђени су Аргуш Ердинћ и Марко Дабовић, а по две године су добили Горан Богдановић и Стевица Костић.

Супруга адвоката Штрпца, Дубравка Штрбац ослобођена је од оптужби, као и Немања Крстајић, док је против Небојше Спасића и Душана Ковачевића суд одбио оптужбу.

Шарићу је за прање новца изречена казна од седам година, а за потстрекавање других на прање новца четири године затвора, а као јединствену казну суд му је изрекао девет година.

Проглашен је кривим, јер је новац криминалне групе од шверца кокаина инвестирао у легалне токове, навео је поред осталог судија Синиша Петровић изричући пресуду у јулу 2020. године, напомињући да је све рађено по претходном договору и са знањем Шарића.

Суд је такође наложио првостепеном пресудом одузимање имовине прибављене кривичним делом.

Шарић у суд долази из кућног притвора, пошто му је притвор укинут 24. децембра 2021. године, након седам година и девет месеци. Претходно је четири и по године био у бекству, а властима се предао у марту 2014. године.

Оптужени се у овом случају терете за догађаје који су се одиграли у току 2008, 2009. и 2010. године.

Према оптужници, прљав новац криминалне групе, коју је 2008. године оформио Шарић са више других лица, а која се бавила кријумчарењем кокаина дрога, уводили су у легалне новчане токове и прикривали његово незаконито порекло.

То су, како сматра Специјални суд, радили тако што су вршили конверзију и пренос имовине, инвестирајући прљав новац у куповину, узимање под закуп и преузимање појединих предузећа, пољопривредног земљишта и других непокретности на територији Србије, као и финансирањем пословања тако купљених и преузетих предузећа, а све у циљу превођења прљавог новца у легалне токове и прикривање његовог незаконитог порекла и стварног власништва.

У овом процесу суд је поступао по више оптужница Тужилаштва за организовани криминал које су сукцесивно, у различитим временским размацима, достављане суду и то тако да је последња од њих достављена 21. фебруара 2014. године.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених кријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Оптужени су се, међутим, бранили да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара