Читај ми!

Хиљаде случајева фалсификованог новца на Косову и Метохији

Из дана у дан у различитим срединама на Kосову и Метохији бележи се све више фалисификованог новца, а најшешће се фалсификује новчаница од 100 евра и кованица од два, потврђено је из Агенције за форензику у Приштини, у којој утврђују оригиналност новца по пријављеним случајевима.

Директор одељења агенције за трасеологију Миљазим Тахирукај рекао је медијима на албанском да су последњих дана добили бројне пријаве о фалсификовању новца, те да према њиховој статистици бележе пораст броја случајева фалсификовања новца, у поређењу са претходним годинама.

"На основу статистике и поређења овог периода са прошлогодишњим, имамо и ове, као и прошле године, новчаницу од 100 евра, која је међу новчаницама највише фалсификована, док је у погледу кованог новца на хиљаде фалсификованих новчића, а најчешће новчић од два евра", навео је Тахирукај.

Случајеви фалсификованих новчаница пријављени су са разних места на KиМ, а у првим месецима ове године бележи се пораст броја фалсификата у односу на прва три месеца прошле године.

"Прошле године смо имали преко пет хиљада фалсификованих кованица од два евра, док у овој години имамо око хиљаду. Чак и у новчаницама од 100 евра имамо повећан број фалсификата, у односу на прошлу годину", додао је Тахирукај.

Пре неколико година полиција је на граници са Албанијом открила два милиона евра лажних новчаница у апоенима од 500, 200, 100 и 50 евра. Тада су ухапшене две особе, држављани Албаније и Kамеруна.

Била је то највећа заплена лажних новчаница уназад две деценије.

У платном промету на Kосову и Метохији у званичној употреби је евро, а годишњи буџет владе у Приштини је око две и по милијарде.