Читај ми!

Одложено рочиште Беливуку и Миљковићу, адвокат тражи изузеће судије и тужилаца

Након више од три сата кашњења у Специјалном суд у Београду одложено је припремно рочиште члановима организовне криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића оптуженим за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Рочиште је одложено јер је Беливуков бранилац Дејан Лазаревић затражио изузеће поступајућег заменика тужиоца за организовани криминал Саше Иванића, његовог колеге Бабића и главног тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, као и председника судског већа Винке Берахе.

"Захтев сам поднео због неправилности у раду поступајућег тужиоца, а после потврђивања оптужнице Бераха је донела одлуку о потврђивању споразума о сведочењу за два кривична дела а то није могла да учини, већ судија за претходни поступак", рекао је Лазаревић новинарима испред Специјалног суда.

О овом захтеву ће бити одлучено до 10. марта у четвртак када је заказан наставак рочишта.

Захтев су подржали и Беливук и Миљковић обративши се кратко суду.

Један од разлога за изузеће тужиоца је што је Беливук био прислушкиван у притвору.

Кашњење због детаљног претреса

Претходно је рочиште каснило три сата пошто је стража сваког од оптужених детаљно претресала из разлога безбедности и провере да ли имају код себе нешто недозвољено.

Полиција је такође са посебно дресираним псима проверавала и ходник, судницу и околне просторије из предострожности.

Уз јаке мере обезбеђења судске страже и Жандармерије, чланови ове групе спроведени су марицама, а испред суда су и даље припадници Жандармерије са дугим цевима, и велики број медијских екипа, које не могу да прате ово рочиште јер је затворено за јавност.

Према незваничним информацијама Беливук и Миљковић нису транспортовани јер су они у притвору у згради Специјалног суда.

Наставак у четвртак и петак

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско веће.

На овом рочишту које је заказано и за четвртак и петак, оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јавно, а оптужено ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

Осим притворених, на оптужници се налази још шест особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус сведока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић је према овим споразумима добили су статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хрватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава – Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни затвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Апликација "Скај" и окривљени сарадници

Докази против ове групе заплењени су махом са апликације "Скај" за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео-снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејана Тешића, Николу Спасојевића, Немању Ђурића, Немању Лакичевића, Марка Андрића, Влада Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Kоџића, Слађану Секулић, Бориса Kарапанџића, Николу Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексу Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексу Дуњића, Војислава Ђорђевића, Алексу Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005. године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Слађана Секулић и Никола Стефановић су у кућном притвору и они су дошли без пратње судске страже.

Деловање под плаштом Партизанове навијачке групе "Принципи"

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године деловала под велом Партизанове навијачке групе "Принципи".

Припадници групе су, како се сумња, деловали по упутствима вођа групе, Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге где, када и на који начин треба да се отме и убије, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације "Скај".

У октобру прошле године је покренута истрага и за убиство Николе Митића, која се још увек води против Сенада Решовића.

Он се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Митића заједно са Беливуком, Миљковићем и још деветорицом припадника групе.

Решовић је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског, као и њихових жена и Беливукове таште, због сумње да су прали новац који потиче од криминалних активности ове групе.

Против Беливука, Миљковића и појединих припадника ове групе од јануара се води истрага и за убиство Горана Михајловића.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се