Читај ми!

На Цркви Светог Илије код Урошевца разбијена стакла

Непознате особе разбиле су стакла на прозорима и улазним вратима православне цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.

У Некодиму након рата нема прасвославног становништва, а расељени из тог и суседних Вароши и Грлице, прошле године су заменили прозоре и врата на цркви, и очистили православно гробље.

Током замене прозора и врата и чишћења гробља, ниси наилазили на отпор локалних Албанаца.

Црква је недавно поново нападнута и на њој су поломљена сва прозорска стакла.  

Црква Светог Илије је на два километра југоисточно од Урошевца. Обновљена је 1921. на старим темељима. У садашењем облику црква је из 1993. године.

Црква је страдала и током мартовског насиља 2004. године, као о оближња велика православна црква у Урошевцу подигнута у част Цара Уроша 1929 године.

На православном гробљу у Некодиму у насиљу је порушено више надгробних споменика. Неки су санирани, враћени на постоља али има још оштећених.

До сукоба 1999. у Некодиму, Вароши и Грлици живело је 100-ак православних породица. Срба након рата нема ни у Урошевцу.

Реагујући на инцидент, министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић каже да је поштовање према вери, традицији, светињама једног народа нешто што би требало сви да имају.

"Ма ко да је полупао прозоре на Цркви Светог Илије, мора да схвати да је то непоштовање српског народа, који живи на овим просторима. Уз осуду морам да истакнем, да ово данас није заштита светиња, да их надлежни штите уверићемо се оног тренутка када овакви инциденти постану прошлост а сви они који их чине буду одмах пронађени и адекватно кажњени", рекао је Ракић.

Министарство културе осудило нападе на СПЦ

Министарство културе и информисања осудило је нападе на објекте Српске православне цркве на Косову и Метохији последњих дана.

"Упади, обијање, уништавање и скрнављење Цркве Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца су антицивилизацијски чинови који показују степен угрожености српске културне баштине", наведено је у саопштењу.

Како је наведено, оваквим вандалским инцидентима, заснованим на екстремизму и безумљу, угрожава се не само културно наслеђе српског народа на простору Косова и Метохије, "већ се истовремено и отворено прети безбедности и опстанку српског народа".

"Реч је о још једном у низу покушају да се сејањем нетрпељивости и насиља унесе страх међу Србе који желе да остану на својим вековним огњиштима. Позивамо све међународне актере да осуде сваку врсту екстремизма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно наслеђе од сваког облика уништавања, скрнављења и угрожавања", наведено је у саопштењу.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара