Читај ми!

Укинута пресуда за силовање Крстовићу због повреде права оптуженог

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је некадашњи припадник војске Републике Српске Далибор Крстовић био осуђен на девет година затвора због силовања жене бошњачке националности 1992. године и наложио да му се суђење понови.

Пресуда је укинута по жалби Крстовићевог браниоца, а због битних повреда одредби кривичног поступка, објавио је Апелациони суд.

Крстовић се терети за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, јер је на територији општине Калиновик, неутврђеног дана током августа 1992. године у вечерњим сатима силовао поменуту жену.

У образложењу одлуке Апелационог суда наводи се да је првостепени суд прекорачио оптужбу када је окривљеног огласио кривим за радње предузете након извршеног силовања оштећене с обзиром да њему радње које је првостепени суд унео у изреку пресуде оптужницом нису стављене на терет.

Такође, суд је приметио и да је, како наводи, доведен у питање квалитет права на одбрану окривљеног па самим тим и право на правично судење.

"Бранилац окривљеног основано у жалби указује да је првостепени суд извео низ доказа упознавањем са садржином записника о исказима већег броја сведока, а да испитивању сведока у истражном поступку који је вођен пред Тужилаштвом Босне и Херцеговине, нису присуствовали окривљени и његов бранилац на који начин је окривљени био онемогућен да врши унакрсно испитивање сведока".

На тај начин одбрани је ускраћена могућност да проверава кредибилитет исказа сведока и веродостојност њиховог казивања, чиме је окривљени доведен у неравноправан положај у односу на тужиоца.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи