Читај ми!

Дијана Хркаловић остаје у притвору, суђење заказано за 2. март

Aпелациони суд у Београду одбио је жалбе бранилаца бивше државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић на решење којим јој је 24. децембра поново одређен притвор. Почетак суђења заказан за 2. март.

Одлуком Апелационог суда потврђено је решење Посебног одељења Вишег суда у Београду (Специјалног суда), рекла је за Танјуг портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић.

Дијана Хркаловић је била два месеца у притвору, до 10. децембра када је пуштена да се брани са слободе након што је тужилаштво за организовани криминал против ње поднело оптужни предлог суду.

На одлуку о укидању притвора жалило се тужилаштво, а Апелациони суд је усвојио жалбу и наложио да се тај предлог поново размотри, после чега јој је притвор поново одређен 24. децембра одлуком Специјалног суда и то због опасности од бекства.

Након тога ће Хркаловићева и остали оптужени моћи да изнесу детаљну одбрану.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

Поред ње, на оптужници су и два полицајаца.

За њене саоптуженике, бившег начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића и за бившег начелника Полицијске управе Нови Сад Милорада Шушњића, тужилац је тражио годину односно две године затвора.

Хркаловићева се терети да је начелнику Миленковићу наложила да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и надлежног заменика вишег јавног тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време када је он био окривљен за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи".

Хркаловићева се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа тамо почињених кривичних дела.

Оптужним предлогом Хркаловићева се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да он не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Хркаловићева је ухапшена у петак 15. октобра, након заједничког рада Тужилаштва и Сектора унутрашње контроле МУП-а и исте ноћи јој је одређен притвор, док се Миленковић и Шушњић бране са слободе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво