Читај ми!

У Приштини потврђена пресуда Kрстићу и Шабанију због наводних ратних злочина

Апелациони суд у Приштини потврдио је казну затвора Златану Kрстићу од четрнаест и по година, којом га је у марту ове годиње казнио првостепени суд за новодно почињење злочине према Албанцима у селу Неродимље код Урошевца.

Апелациони суд је потврдио првосетепну одлуку суда и за Дестана Шабанија, осуђеног на седам година затвора по истом основу.

Бранилац Златана Kрстића адвокат Дејан Васић казао је РТС-у да је у првостепеном поступку саслушан велики број сведока који је тврдио да је Златан виђен међу стотину полицајаца и војника, али ни један од сведока није рекао да је видео Златана како врши било коју радњу.

"Од кад је света и права, кривично дело је људска радња, само за косовско правосуђе се кривично дело може осудити иако радња не постоји", оценио је Васић одлуку Апелационог суда.

Оптужница Златана Kрстића терети да је као припадник српских полицијских снага 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље код Урошевца директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на 19 чланова породице Нухиу, који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Према наводима оптужнице, Kрстић је наводно учествовао у малтретирању чланова те породице, у уништавању њихове имовине, деложацији из њиховог пребивалишта, отмици и убиству њена четири члана.

Дестан Шабани оптужен је да је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са убијенима.

Он је, како се наводи, наредио да тела буду покопана без обреда.

Пре Kрстића и Шабанаја Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепене пресуде и у случају Зорана Ђокића и Ненада Арсића, такође оптужених за наводне ратне злочине.

Ђокић је правоснажно осуђен на 12 година затвора.

У случају Ненада Арсића, осуђеног на шест година, његови адвокати су се након потврде Апелационог суда жалили Врховном суду, чије је веће међутим одбацило жалбу и потврдило пресуду.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара