Читај ми!

Специјални суд: 100 година затвора за учешће у убиству Славка Ћурувије

Посебно одељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) осудило је на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника Државне безбености (ДБ) због учешћа у убиству новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Ћурувију је и према новој пресуди убило Н. Н. лице док су му припадници ДБ-а дали логистичку подршку.

Ову пресуду је донело трочлано судско веће Снежане Јовановић већином гласова.

Због подстрекавања на тешко убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић.

Као саизвршиоци у тешком убиству на по 20 година затвора осуђени су бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак, који је у бекству, па му је пресуда изречена у одсуству.

Ово је друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај Н. Н. лица које се не помиње у оптужници.

Образложење пресуде 

У образложењу нове пресуде, судија Јовановић је навела да је суд у поновљеном поступку извео исте доказе као и током првог суђења, јер у одлуци Апелационог суда није било налога да се изведу нове чињенице.

Тако је суд утврдио да је Н. Н. лице рафалном паљбом из "шкорпиона" убило Ћурувију у хаустору зграде у којој живи пуцајући му у леђа, док је с њим у друштву била његова пријатељица Бранка Прпа.

Суд је нашао да је и у овом поступку на несумњив начин утврђено чињенично стање – Радоњић је дао писани налог да се Ћурувија прати, а да је праћење по његовом налогу обустављено 10. априла, а дан пред убиство, а настављено по усменом налогу.

С обзиром на то да су се Ромић и Курак чули телефоном непосредно пред убиство (око 16.45), суд је закључио да они нису били један поред другог, због чега је утврдио да је Ћурувију убило Н. Н. лице.

"Суд је такође поклонио веру исказу Бранки Прпи", рекла је судија Јовановић, наводећи да није поклонио веру одбранама оптужених, а што ће детаљно образложити у писаном отправку пресуде.

Суд им је као отежавајућу околност ценио чињеницу да су они били припадници Службе државне безбедности.

И на нову пресуду Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.

Марковић по сопственој жељи није привођен на изрицање пресуде из пожаревачког затвора Забела, где служи казну од 40 година затвора због учешћа у убиству четири функционера СПО на Ибарској магистрали 1999. године и убиству Ивана Стамболића 2000. године.

Ромићу и Радоњићу, који су присуствовали изрицању пресуде, данас је продужен кућни притвор уз електронски надзор.

Четворица оптужених су и после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута одлуком Апелационог суда, који је наложио понављање суђења, јер је том пресудом у случај уведено Н. Н. лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

У оптужници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео.

Убијен је између 16.39 и 16.45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

"Породица задовољна пресудом" 

Адвокат Слободан Ружић, пуномоћник породице Ћурувија, рекао је да су оштећени задовољни пресудом којом су оптужени за његово убиство данас осуђени на укупно 100 година затвора.

Ружић је новинарима испред Специјалног суда рекао да су очекивали исту пресуду јер су исти и докази, али да сада очекује да ће суд сада дати детаљније образложење.

"Суд је сада усмено објаснио зашто сматра да је НН лице убило Ћурувију и надам се да смо сада на корак ближе крају овог случаја", рекао Ружић новинарима испред Специјалног суда.

Указао је да очекује жалбе одбране на пресуду, а нада се да ће тужилаштво за организовани криминал овога пута да се жали само на део пресуде о казнама.

Указује да Апелациони суд сада мора да донесе правоснажну пресуду, јер нема више право да укида првостепену, било након разматрнаја жалби било након што отвори главни претрес.

Он је истакао да је важно што је донета осуђујућа пресуда.

Фондација: Починиоци напада на новинаре нису недодирљиви

Фондација "Славко Ћурувија" поздравила је одлуку судског већа Специјалног суда у Београду, истичући да се нада да данашња пресуда представља корак ка коначној правди у случају "Ћурувија" и да ће Апелациони суд потврдити одлуку судског већа Специјалног суда.

"Ова одлука још једном недвосмислено потврђује да је убиство Славка Ћурувије организовала држава кроз инструментализовани Ресор државне безбедности. Зато је она важан корак у суочавању са политички мотивисаним злочинима режима Слободана Милошевића, али и са криминализованим структурама унутар државног апарата", напомиње се у саопштењу објављеном на сајту Фондације.

Такође истичу и да је данашњом пресудом судско веће послало поруку да починиоци напада на новинаре због јавно изговорене речи нису недодирљиви, макар и након више деценија.

"Надамо се да ће она значити и прекретницу у односу правосудног система према новинарима жртвама насиља. Очекујемо да после данашње одлуке више неће бити бесмисленог одуговлачења овог случаја, чему смо били сведоци последњих седам година у два првостепена процеса", истиче се у саопштењу Фондације.

Матић: Доказ да је убиства могуће решавати и после 22 године

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић рекао је новинарима након изрицања пресуде да, у име Комисије, као и пре две и по године, изражава задовољство пресудом.

"Ово је веома важна порука првенствено за породицу и за колеге Славка Ћурувије, али и за све новинаре у Србији. Никада се не сме дозволити да новинар буде убијен због свог посла или да држава изврши убиство због очувања власти", истакао је Матић.

Додао је да се нада да је ово корак ближе завршетку процеса јер је други пут добијена пресуда на 100 година затвора.

"Ово је доказ да је могуће и после 22 године од убиства решавати случајеве када постоји, између осталог, воља унутар институција, у којима се прво догађала опструкција, а затим у последњих седам година, оне су на неки начин прорадиле, од МУП, преко БИА, али и правосудни систем. Мислим да је ова пресуда данас охрабрење да се може вратити вера у наше судство, дакле да као друштво профункционишемо", истакао је председник Комисије.

Због актуелних догађаја, наглашава и да насиље над новинарима у било којем облику карактерише недемократска друштва.

"Новинари морају бити заштићени, од било каквог напада, од било кавких претњи, од било кавких физичких напада, а да не говоримо о томе да се никада не смеју догађати оваква убиства. Ја се надам да ће ова пресуда помоћи и у дургом случају", навео је Матић.

Добричанин: Ко је убио Ћурувију

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која брани двoјицу осуђених припадника Државне безбедности Ромића и Радоњића, тврди да се ни после другог суђења не зна име убице Славка Ђурувије, "с обизром на то да из пресуде произилази да је то учинило НН лице, а не лица из оптужнице".

Најавила је да ће се свакако жалити на ову пресуду, која је иста као и прва коју је Апелациони суд укинуо и вратио на поновљено суђење, на којем међутим нису извођени нови докази.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво